Kraje představily návrhy jízdních řádů

Praha – Příprava nového železničního jízdního řádu je v plném proudu. Nyní je Správa železniční dopravní cesty dostala do takové fáze, že se k nim mohou vyjádřit krajské úřady. Část z nich zveřejnila návrhy jízdních řádů na svých webech, mohou k nim tedy své připomínky zaslat obce i občané.

Jedna z největších novinek v regionální dopravě se týká Prahy a Středočeského kraje, kde mohou vzniknout hned tři nové linky – z Prahy do Velvar, městská linka z Masarykova nádraží do Čakovic a zrychlená regionální linka z Prahy do Benešova, kde některé spoje pokračují dále do Českých Budějovic a Českého Krumlova. Podle mluvčího společnosti ROPID, která vlaky v Praze a středních Čechách objednává, však tyto linky rozhodně nezačnou jezdit v prosinci, kdy nový jízdní řád začne platit. Především není jisté, zda skutečně vyjedou, protože Praha ještě neschválila peníze potřebné na objednání nových linek. I kdyby je schválila, nové vlaky budou muset čekat na další úřední činy. „Je nutné rok před zahájením provozu tento záměr oznámit v evropském věstníku, což se ještě nestalo. Takže i kdyby byly na tyto nové spoje schváleny finanční prostředky, vlaky by vyjely nejdříve v červnu 2013,“ shrnul mluvčí Filip Drápal.

Návrhy jízdních řádů na rok 2013

Jihočeský kraj

Jihomoravský kraj

Liberecký kraj

Královéhradecký a Pardubický kraj (IREDO)

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Plzeňský kraj

Praha a Středočeský kraj (PID)

Zlínský kraj

Zvažované středočeské linky jsou zajímavé i tím, že by je měli provozovat alternativní dopravci – KŽC doprava a Arriva vlaky, dceřiná společnost Německých drah (DB). Návrhy jízdních řádů ozřejmují, jakým způsobem se cestující veřejnosti představí další soukromý dopravce. Vlaky Leo Express budou z Prahy a Ostravy odjíždět vždy hodinu po Pendolinech, nepojedou však v taktu, protože jednotkám Leoše Novotného bude trvat o čtyři minuty déle, než dospějí do cíle.

K návrhům jízdních řádů, které začnou platit 9. prosince, je možné zaslat námitky do poloviny července. Konkrétní termíny stanovily jednotlivé krajské úřady různě. Vedením osobních a spěšných vlaků se budou zabývat krajské úřady, resp. jejich firmy organizující veřejnou dopravu (např. ROPID, OREDO apod.). Připomínky k rychlíkům a expresům je nutné směrovat na ministerstvo dopravy.

Vydáno pod