Silný vítr lámal na severu Moravy stromy, padaly na koleje i silnice

Vichřice potrápila sever Moravy a Slezsko. Silný vítr lámal větve a stromy a komplikoval dopravu na silnicích i železnici. Záchranáři museli vyjíždět k několika zraněným lidem. Profesionální i dobrovolní hasiči vyráželi k 17:00 k více než čtyřem stovkám událostí spojených s následky počasí. V nárazech foukalo místy rychlostí až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech Jeseníků a Beskyd až 108 kilometrů za hodinu.

Hasiči nejčastěji zasahovali v Ostravě, a to více než stokrát. Podobná byla situace i na Frýdecko-Místecku. Následky počasí ale odstraňují v celém regionu. Vyjíždí hlavně ke spadaným větvím a stromům, kvůli kterým se také zranilo několik lidí.  V Jeseníku se například zřítila mohutná lípa na rodinný dům a zpřetrhala i elektrické vedení. 

Kvůli pádu dvou stromů na silnici u Petřvaldu na Novojičínsku havarovala dvě auta. „Jeden automobil zřejmě narazil čelně do stromu. Nehoda si vyžádala zranění dvou osob,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Starší ženu v Ostravě zranil kontejner rozjetý prudkým větrem. V centru Ostravy na další ženu spadla několikametrová větev, která ji srazila k zemi. V Třinci poryv větru ženu povalil přímo na ulici, v Darkovicích na Opavsku se zranila žena, na kterou se při práci na zahradě vlivem větru převrátila přibližně stokilová trampolína. Ošetření pacienti utrpěli převážně poranění končetin.

Vítr zkomplikoval i dopravu na železnici. Mezi Heřmánkami a Vítkovem byl kvůli větrné smršti přerušen od rána provoz, stromy tam popadaly na koleje. Podobná situace byla i na tratích v úsecích Dětmarovice – Karviná hlavní nádraží, Štítina–Opava–Komárov nebo na trati Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí. Problémy už se tam podařilo odstranit, aktuálně ale počasí komplikuje dopravu například mezi Bruntálem a Miloticemi nad Opavou.

V Karviné byla kvůli silnému větru zrušena odpolední část programu olympijské roadshow, která se měla konat na náměstí. V programu byly sportovní aktivity za účasti českých olympioniků. 

Na Liberecku sčítají škody za miliony

Bouřka řádila už ve čtvrtek večer. Škody v Libereckém kraji budou řádově minimálně v milionech korun. Například v Bedřichově za posledních 24 hodin spadlo více než 58 milimetrů srážek, v oblasti Nového Města pod Smrkem na Frýdlantsku přes 47 milimetrů. Ve Všelibicích zasáhl krátce po půlnoci blesk dům a zapálil střechu. Nikdo nebyl zraněn, škoda je ale 1,5 milionu korun.

Hasiči vyjížděli hlavně čerpat vodu ze sklepů na Frýdlantsku a v Hrádku nad Nisou, odklízeli také popadané stromy. Do spadlého stromu najel ráno vlak mezi Horní Sytovou a Poniklou na Semilsku. Ráno nejel ani vlak z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem. Provoz už byl ale všude obnoven.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Ve Frýdlantu napršelo večer během krátké doby 26 milimetrů srážek. „Kanalizace nestíhala vodu odvádět. Zatopeno bylo několik ulic města, hasiči zasahovali například v ulicích Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a na náměstí T. G. Masaryka. Zasažen byl i areál firmy TRW v Žitavské ulici, voda zaplavila také fotbalové hřiště a řadu sklepů ve městě,“ uvedla mluvčí tamní radnice Martina Petrášková.

V Průhonickém parku vítr pokácel více než stovku stromů

Na Příbramsku, stejně jako východně od Prahy, hasiči zasahovali u zatopených sklepů, ale i spadlých střech. V Průhonickém parku vítr pokácel více než stovku stromů. Část parku je proto až do odvolání zavřená. Na Nymbursku a Říčansku napršelo 45 milimetrů za tři hodiny. Mezi lokalitami, kde zasahovali hasiči nejčastěji, bylo Příbramsko, které zasáhl silný déšť i krupobití. 

O víkendu by se vítr i déšť měl zmírnit. „Už v noci na zítřek by mělo být skoro jasno až polojasno a také vítr bude ustávat,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová s tím, že na většině území by v sobotu nemělo ani pršet. Také v neděli se přeháňky objeví jen na západě Čech a v polovině příštího týdne by mělo přijít letní počasí.