Jeskynní ferrata u Holštejna stále čeká na povolení

Jeskynní ferrata Hladomorna v Moravském krasu je hotová už půl roku a stejně dlouho čeká na povolení. Zatímco její výstavbě dali ochranáři zelenou, novou výjimku k provozu zatím vydat nechtějí. Investice za čtvrt milionu korun by přitom do Moravského krasu mohla přitáhnout další stovky lidí ročně.

Na vybudování ferraty u Holštejna v Moravském krasu společnost Speleoart povolení dostala, na její provoz zatím ne. Jeskyně Hladomorna (nebo také Lidomorna) je sice veřejnosti přístupná, zájemci o adrenalinové lezení ji ale využívat nemohou. Prohlížet si lana a skoby na stěnách si můžou jen ze země.

„O nové povolení jsme zažádali už v lednu, lhůta je standardně třicet dnů, ve výjimečných případech devadesát, a my pořád čekáme,“ říká Aleš Dočkal ze společnosti Speleoart.

  • Jeskynní lanové centrum s přemostěními, převislými stěnami, lanovými traverzy a stupačkami.

Ochranáři nechtějí rušit netopýry

Pracovníci CHKO Moravský kras stále záměr posuzují. Podle nich to není jednoduché. „Máme nové informace o biotě dané lokality. Vyvíjejí se i názory na zákon o ochraně jeskyní. Je to složitá kauza, proto to zpoždění,“ říká vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Ochranáři upozorňují například na to, že v jeskyni žije netopýr velký a ušatý. Oba druhy jsou poměrně vzácné.

Aleš Dočkal ze Speleoartu tvrdí, že všechny požadavky CHKO při budování splnili. V zimě navíc počítá s přerušením provozu ferraty právě kvůli netopýrům – aby je návštěvníci nerušili.

Aleš Dočkal ze společnosti Speleoart popisuje feratu v jeskyni Hladomorna (zdroj: ČT24)

Jiná speleoferrata už v Moravském krasu funguje

Podobná, ale o trochu náročnější speleoferrata už v Moravském krasu funguje v Ostrově u Macochy. Za pět let ji navštívily více než dva tisíce lidí. Několik desítek vstupenek mají zájemci koupených i na ferratu do jeskyně v Holštejně. Zatím si ale na adrenalinový zážitek musejí počkat.

Lezení jeskyní je adrenalinový zážitek (zdroj: ČT24)