V Kamenici se rozhořel spor o černé stavby

Kamenice – Stavební úřad v Kamenici u Prahy řeší rovnou dvě černé stavby na území obce. Jde o výrobní halu Strojmetalu a rodinnou vilu v areálu památkově chráněného zámku. Obě stavby už úřad nařídil zbourat, majitelé se proti tomu ale neustále odvolávají.

V prosinci stála jenom kostra nové výrobní haly Strojmetalu, pokračovat ve stavebních pracích už tehdy stavební úřad zakázal. Přesto je teď, po půl roce, dokončená. Kamenický úřad vydává další rozhodnutí, požaduje stavbu odstranit. Starosta Kamenice Pavel Čermák informoval, že stavba stojí v záplavové zóně, kde platí zákaz jakékoliv stavby.

Ředitel Strojmetalu se ke kauze odmítá vyjadřovat, dokud nerozhodne soud. Shodou okolností vyrostla hned na sousedním pozemku v chráněném zámeckém parku další černá stavba. Ital Giuseppe Fagone se tu rozhodl vybudovat vilu pro svoji rodinu. Stavební povolení ale nemá.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Giuseppe Fagone se odvolává na komunikaci s bývalým starostou Kamenice, který mu v roce 2008 ústně přislíbil, že územní plán je možné změnit. „Předchozí zastupitelstvo tuto myšlenku zvažovalo, ale nikdy nedošlo ke shodě a ke změně v jeho prospěch, byl by to i špatný precedens,“ sdělil Pavel Čermák.

Pokud krajský úřad rozhodnutí o odstranění stavby potvrdí, rozestavěná vila se bude muset zbourat. Stejně tak načerno postavená hala Strojmetalu. Majitelé mají pak ještě možnost napadnout rozhodnutí u soudu.