Shořelé pneumatiky jsou pryč, Bor usiluje o koupi bývalé skládky

Pět let od rozsáhlého požáru skončila likvidace vyhořelého skladu pneumatik v Boru u Skutče. Provozovatel areálu je v konkurzu a pokuty, které mu inspekce životního prostředí uložila, nikdy nezaplatil. O pozemek po zlikvidované skládce má nyní zájem obec.

Likvidace shořelé skládky pneumatik trvala pět let a stála 24,5 milionu korun. Odborná firma odvezla téměř 3100 tun rizikového odpadu. Protože majitelé skládky zkrachovali, odvoz zaplatil kraj, který získal dotaci od Státního fondu životního prostředí.

„Museli jsme vzít celou záležitost na svá bedra, jelikož panovala opodstatněná obava, že kdybychom tak neučinili, tak by tahanice nadále pokračovaly a dnes bychom se zřejmě stále dívali na ohořelé pneumatiky a jiné nebezpečné odpady,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Obec chce zajistit, aby vyprázdněný areál již nepředstavoval hrozbu. Oslovila proto insolvenčního správce a uvažuje o zakoupení pozemků. „Jsme oblast hojně navštěvovaná turisty. Určitě bychom pozemky využili. Ale ještě nevíme, jaké informace dostaneme od insolvenčního správce, vše je na začátku,“ uvedl borský starosta Vlaďko Beneš. Na místě někdejší skládky by mohlo vzniknout parkoviště nebo dětské hřiště.