Policista si ze služebny odnesl pytel marihuany, dostal podmínku

Mohelnice (Šumpersko) - Za krádež pytle marihuany z policejní služebny v Mohelnici potrestal dnes šumperský soud bývalého policistu ročním podmíněným trestem. Muž si palice konopí zabavené z trestné činnosti odnesl loni v srpnu a říjnu kvůli léčbě příbuzné své přítelkyně. Dohromady šlo zhruba o jeden a čtvrt kila. Osmatřicetiletý Dominik Pavel vinu nepopíral, s pytlem na zádech jej viděli odcházet i jeho kolegové. Odsouzený muž už u policie nepracuje, ze služebního poměru byl kvůli tomuto případu propuštěn loni v listopadu.

Muže soudce okresního soudu potrestal za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a ze zneužívání pravomoci úřední osoby. Trest mu podmíněně odložil na dva roky. „Bylo to poměrně značné množství. … Jde o přiměřený výchovný trest uložený na samé spodní hranici,“ uvedl předseda senátu Milan Churavý.

Policista před soudem svou vinu uznal. Palice marihuany vzal na léčbu babičky jeho přítelkyně, která trpěla vážnou srdeční chorobou. „Konopí bylo zabaveno v přestupkové věci a bylo určeno k likvidaci,“ uvedl mimo jiné.

Soudy v Olomouckém kraji nedávno řešily i další atypický případ provinění policisty. Před přerovským soudem stanul policista z Hranic, kterému na služebně opilá žena vzala klíče od policejního vozu a s autem odjela k baru do 20 kilometrů vzdálené Bystřice pod Hostýnem. Soud nakonec rozhodl, že policista sice pochybil, ale nespáchal trestný čin. Muž byl původně obžalován z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby.