Pražská Invalidovna je k mání: Zájemce si musí připravit 640 milionů

Stát chce prodat rozsáhlý areál bývalé Invalidovny v pražském Karlíně, pro který už nemá využití. Minimální cena je 637,7 milionů korun, nabídku mohou zájemci posílat do 8. srpna, pak bude následovat aukce. Letos jde o jeden z největších prodejů státního majetku. Podobně velký prodej proběhl také v loňském roce: za 790 milionů se prodal bývalý klášter na náměstí Republiky v Praze, který za vyvolávací cenu vydražila firma Lagerris.

„Stát tento specifický areál ke své činnosti nepotřebuje, o čemž svědčí i to, že pro něj nenašel definitivní využití ani téměř sto let od odchodu posledních válečných invalidů,“ uvedla k záměru prodat Invalidovnu ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu.

Donedávna v karlínském areálu působil Vojenský ústřední archiv, který se ale přestěhoval do zrekonstruovaného objektu v kasárnách v Praze-Ruzyni. Další instituce už pak o Invalidovnu neprojevily zájem: „Zájemci, kteří pošlou písemné nabídky do 8. srpna, se hned poté zúčastní otevírání obálek a budou moci přihazovat nad nejvyšší písemnou nabídku,“ upřesnil další postup mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Plány Invalidovny jsou od slavného stavitele Dientzenhofera

Invalidovna byla postavena v letech 1731–1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na výstavbu vypracoval slavný barokní stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, jenže pro nedostatek financí byla z návrhu realizována pouze jedna devítina. K ubytování válečných invalidů budova sloužila následující dvě století až do roku 1935.

Areál zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12 tisíc metrů čtverečních. Dalších 10 tisíc metrů čtverečních zabírají zahrady: areál je oblíbený mezi filmaři, natáčely se tam například některé scény z oscarového snímku Amadeus režiséra Miloše Formana.

V přízemí Invalidovny jsou stále znát následky povodní z roku 2002

V roce 2002 poničily Invalidovnu povodně - voda tehdy zasáhla velkou část vojenského archivu: budova i archiv se s následky řádění živlu jen obtížně vypořádaly a přízemí stále nese viditelné známky poškození velkou vodou.

Loni prodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bývalý hybernský klášter na náměstí Republiky v centru Prahy za 790 milionů korun. Šlo tak o nejdražší prodej, který ve své historii Úřad učinil.

Jediný dražší prodej uskutečnil stát ještě před vznikem tohoto úřadu: v polovině 90. let prodalo ministerstvo obrany za 900 milionů další objekt na náměstí Republiky – bývalé kasárny Jiřího z Poděbrad, kde poté vznikl obchodní dům Palladium.

  • přes 400 milionů: Největší městskou realitní transakcí byl prodej Richtrova domu, zvaného též U Modrého Jelena, v Praze na Starém Městě. Kupec za něj zaplatil více než 400 milionů korun. Stavba je chráněna jako kulturní památka České republiky.
  • 373 milionů: Obchodní centrum Olomouc City se v roce 2012 prodalo v historicky největší nedobrovolné dražbě v Česku. Vyvolávací cena 250 milionů se po licitaci zvedla o 123 milionů. Vítězem dražby se stala realitní společnost Mint Investments, která získala nákupní centrum za 373 milionů korun. 
  • 280 milionů: Areál automobilových opraven ministerstva vnitra v pražských Radlicích získala před sedmi lety v dražbě slovenská developerská společnost HB Reavis.