Nový nájezd nebude. Zaměstnance jihlavské průmyslové zóny čekají kolony

Ze stavby nového nájezdu u jihlavské průmyslové zóny sešlo (zdroj: ČT24)

Cesta do práce a zpět se od července může zaměstnancům z jihlavské průmyslové zóny Pávov protáhnout. Provizorně otevřený nájezd k dálničnímu přivaděči se uzavře a v provozu bude jediná příjezdová trasa. Při střídání směn se vymění na dva tisíce lidí, musí se tak připravit na dlouhé kolony a zdržení.

Lidé z průmyslové zóny Pávov ještě mají možnost dostat se na hlavní odjezdovou trasu v podobě dálničního přivaděče dvěma silnicemi. Od 1. července se ale nájezd v Pávově definitivně uzavře a zbyde jen trasa přes kruhový objezd. Už teď se na něm po druhé hodině odpoledne tvoří dlouhé kolony aut. Při střídání směn totiž dva tisíce lidí přijedou a dva tisíce musí odjet.

Možnosti odjezdu z jihlavské průmyslové zóny
Zdroj: ČT24

Uzavření nájezdu ŘSD zdůvodňuje tím, že silnice neodpovídá technickým parametrům, navíc jsou zde překračovány hlukové limity. Budou tu stavět protihlukové stěny.

Město hledalo řešení, zkusí semafor u kruhového objezdu

Nájezd už měl být dokonce uzavřený dříve, ale město kvůli krizové dopravní situaci vyjednalo jeho provizorní otevření, aby získalo čas na jiné opatření. Město uvažovalo o stavbě nového nájezdu. To se ale nepovedlo. Vyšlo by to na 50 milionů korun a takovou částku město neuvolní.

Ředitelství silnic a dálnic bude budovat velkou protihlukovou stěnu, kterou my bychom tímto nájezdem přerušili.
Vratislav Výborný
náměstek primátora Jihlavy

Město ještě chce zkusit vyřešit složitou dopravní situaci umístěním semaforů před kruhový objezd. Testovat je začnou už 20. června. Od podzimu chce město také zavést do průmyslové zóny expresní autobusy. Místopředseda Regionální rady odborových svazů Jiří Antonů ale upozorňuje, že budou rovněž najíždět přes kruhový objezd. „Zpoždění budou dostávat také,“ míní. Zaměstnanci kvůli situaci přemýšlejí i o protestech.