Obce s rozšířenou působností stále vyvolávají zmatky

Holýšov – Ani devět let po vzniku obcí s rozšířenou působností, které převzaly část úkolů po bývalých okresech, nepřestávají lidi obtěžovat zmatky. Pro razítka musejí cestovat na několik různých míst. Například obyvatelé Holýšova dojíždí na čtyři různá místa.

Paní Andrea potřebuje pro dceru cestovní pas. Dřív stačilo zajít na úřad v Holýšově, kde bydlí. Teď ale musí do sousedního Stoda. Stod jako obec s rozšířenou působností převzal Holýšovské v roce 2003. Nic na tom nezměnil ani fakt, že Holýšov je mnohem lidnatější a hlavně patří k Domažlicku, zatímco Stod je na jižním Plzeňsku. Starosta Holýšova Antonín Pazour říká, že občané Holešova takto dojíždí na čtyři místa.

Ve Stodě mají odbor dopravy, živnostenský úřad a úřad práce, na finanční úřad ale musí do Plzně a správa sociálního zabezpečení, soud a katastr nemovitostí jsou pro změnu v Domažlicích. „Takový nesoulad je celkem ve 33 obcích. Mělo se to hned upravit zákonem, ale ten se nakonec nepřijal,“ nechal se slyšet mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Od letošního roku přibyly obyvatelům Holýšova další komplikace. Na místním úřadě už se nevydávají ani sociální dávky. I pro ně musí do Stoda. Situaci by podle ministerstva vyřešila mimořádná vyhláška. Pokud by ji vnitro přijalo, Holýšovští by se zbavili zbytečného dojíždění v lednu 2013.