Exstrážník dostal za střelbu ve Vysokém Mýtě od soudu podmínku

Dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky určil soud jako trest pro bývalého strážníka Pavla Koblížka, který v roce 2014 před diskotékou ve Vysokém Mýtě zastřelil jednoho muže a druhého střelbou těžce zranil. Podle soudu je vinen z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se již odvolala.

Královéhradecký krajský soud původně Koblížka v loňském roce zprostil obžaloby s tím, že šlo o nutnou obranu. Jeho verdikt však zrušil vrchní soud, a tak se případem v Hradci Králové zabývali znovu. Koblížkovi nakonec soud stanovil dvouletý podmíněný trest.

Předseda hradeckého soudního senátu Petr Mráka při nynějším zdůvodnění rozsudku řekl, že se obžalovaný rozhodně nechoval řádně, opilý cestou na diskotéku řídil automobil a měl u sebe zbraň.

„Obžalovaný se mylně domníval, že když používá zbraň, že jedná v nutné obraně. Jednal v omylu. Za této situace nelze jednání obžalovaného posuzovat jako úmyslný trestný čin, ale jako nedbalostní,“ zdůvodnil přehodnocení názoru soudu Mráka. Podmíněný trest soud podle něj uložil proto, že šlo „o jednodenní exces v životě obžalovaného“.

Čtyřiačtyřicetiletému Koblížkovi uložil teď krajský soud souhrnný trest, protože mu již dříve orlickoústecký soud uložil podmínku za to, že opilý řídil automobil - tím přijel na diskotéku. Tento rozsudek hradecký krajský soud zrušil a Koblížkovi proto uložil také dvouletý zákaz řízení osobních vozidel.

Jedna strana navrhovala patnáctiletý trest, druhá zproštění

Státní zástupkyně Lenka Faltusová pro Koblížka požadovala patnáctiletý trest za pokus vraždy, proti rozhodnutí soudu se tak odvolala. „Jsem přesvědčena o tom, že krajský soud nereagoval na usnesení Vrchního soudu v Praze, jímž byla věc vrácena. Jsem přesvědčena, že jednání obžalovaného naplňuje zákonné znaky skutkové podstaty zločinu vraždy,“ řekla Faltusová, podle níž jsou klíčovým důkazem výpovědi poškozených.

Koblížkův obhájce Jiří Teryngel naopak navrhoval zproštění obžaloby. Považuje za podstatné, že soud uznal, že se klient mohl domnívat, že mu jde o život či o těžké zranění. „To, že se tak domníval mylně, to je otázka dalšího posouzení,“ řekl Teryngel, který chce vyčkat na písemné zdůvodnění rozsudku. Obhájce také řekl, že se Koblížek bude snažit posílat peníze poškozeným. Sám Koblížek nový verdikt soudu nechtěl komentovat.

Podmínka pro exstrážníka, který zastřelil jednoho muže a druhého zranil (zdroj: ČT24)

Otec bratrů, které střely z pistole zasáhly, Roman Svoboda, novinářům řekl, že by byl pro spravedlivý trest. „Tohle v žádném případě spravedlivý trest není. Já jsem o tom se syny mluvil a opravdu to byla vražda, oni se ho ani jednou nedotkli, když přišli k němu a chtěli ho zadržet, začal střílet. Tečka,“ řekl Svoboda.

Podle spisu se Koblížek s dalšími muži domáhal vstupu na diskotéku, a když je obsluha nechtěla pustit, jeden z nich nastříkal do chodby slzný plyn. Poté tři mladíci z diskotéky začali Koblížka pronásledovat.

Strážník, který byl mimo službu, nejdříve svým legálně drženým revolverem střílel do vzduchu, při následné potyčce zastřelil 21letého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil. Koblížek opakovaně vinu odmítl, tvrdil, že útok nevyprovokoval a udělal vše pro to, aby ho nechali být.