Rozpadlou hráz rybníka v Zachotíně hasiči zavezli

Zachotín (Pelhřimovsko) - Tři čtvrtiny hráze rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku se kolem 17:00 rozpadly. V nejvíc ohrožené obci Kletečná byl vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Večer se ale podařilo hráz zavézt štěrkem z nedalekého lomu. Voda tak odtéká kontrolovaným vybagrovaným přepadem. Evakuace obyvatel v ohrožené Kletečné tak nakonec nebyla nutná.

Podle statika Povodí Vltavy Jiřího Mrkvy je situace u hráze rybníka Dolní Kladiny stabilizovaná a žádné nebezpečí už nehrozí. Po osmé hodině večer proto začali odjíždět hasiči, kteří na místě celý den pobývali. „Kdyby se situace zhoršila, budou přijata další potřebná opatření. Ve středu bude oprava hráze pokračovat,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Petra Musilová. Část z nich ale na místě zůstane a bude situace celou noc monitorovat. Nadále platí třetí stupeň povodňové aktivity v Kletečné.

Hasiči už od pondělí zpevňovali narušenou hráz kameny. K jejímu zavezení využili čtyři nákladní auta a materiál z nedalekého nemojovského lomu. Dnes odpoledne vytvořili na zabezpečeném místě v hrázi otvor, jímž začali vodu z rybníka regulovaně odpouštět. Akutní nebezpečí podle humpoleckého starosty Jiřího Kučery zcela pomine, až hladina rybníka klesne tímto způsobem o dva metry. Zatím se snížila asi o metr.

Kvůli nestabilní hrázi začaly velké manévry také v nedalekých obcích. Asi 15 stavení v místní části Humpolce Kletečné, která stojí u Jankovského potoka vytékajícího z rybníka, hasiči preventivně obložili pytli s pískem. Pytle s pískem připravili také v Zachotíně, kde však podle hasičů je nebezpečí minimální.

Nakonec nebyla nutná žádná evakuace. Na svém místě zůstaly i děti, které pobývají na škole v přírodě v táboře v obci Mladá Bříště. „Na škole v přírodě je několik desítek dětí, bezprostřední nebezpečí jim nehrozí, pouze jsme je o situaci informovali,“ řekla pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková. Policie kvůli bezpečnosti uzavřela cyklostezku mezi Zachotínem a Žirovem. Majitel usedlosti pod hrází potom odvedl do bezpečí domácí zvířectvo. „Situaci monitorujeme, pokud by hrozilo nebezpečí, budeme informovat obyvatele,“ dodala mluvčí. 

Telefonát Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Že se rozpadá hráz rybníka, se dozvěděli záchranáři v pondělí večer. „Naštěstí si jeden z chatařů všiml, že z rybníka odtéká hnědá voda. Zjistil, že voda si našla cestu kolem nefunkční výpustě a uvědomil hasiče a správce rybníka,“ řekl starosta Humpolce Jiří Kučera.