V Litomyšli roste voskové srdce pro Havla

Litomyšl - Obyvatelé a návštěvníci Litomyšle budou po Praze první v zemi, kdo uvidí voskové Srdce pro Václava Havla. Umělci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský ho vytvořili ze zbytků svíček, které lidé nosili na různá místa po smrti bývalého prezidenta. Autoři ho dnes začali instalovat. Bude součástí Smetanovy výtvarné Litomyšle, konkrétně výstavy Havlových fotografií.

„Litomyšl jsme si vybrali, protože Smetanova Litomyšl je prestižní hudební festival, kde se čeká účast široké veřejnosti. Navíc se nám líbil nápad spojit instalaci srdce s výstavou fotografií Oldřicha Škáchy, který Václava Havla fotografoval od 60. let,“ uvedl jeden ze spoluautorů díla Roman Švejda.

Spolu s druhým autorem Lukášem Gavlovským nyní dílo na nádvoří bývalého litomyšlského pivovaru instaluje. Jednotlivé kvádry, ze kterých se srdce skládá, se musí nejprve opravit. Na kvádrech jsou různé nápisy, které tam lidé vyškrábali. „Nyní jednotlivé kvádry vybalíme, zkontrolujeme a případně opravíme. Ještě než ho umístíme na žulovou dlažbu, která tady je, musíme vytvořit rovinu, takže uděláme takový nenápadný betonový podstavec. Potom už začneme jednotlivé díly skládat na sebe,“ uvedl Gavlovský.

Autoři se musejí vypořádat také s horkým počasím, které může přijít a vosk roztavit. Proto je připravena zástěna a také vodní hydrant, ze kterého se objekt může v případě horka chladit.

Srdce je dva metry vysoké a váží 2 300 kilogramů. Poprvé bude v Litomyšli k vidění 14. června na vernisáži v 18:00. Poté bude otevřeno každý den od 10:00 do 18:00.

Voskové srdce bude k vidění v bývalém pivovaru v areálu zámku od 14. června do 8. července v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle. Potom mají autoři domluvených několik dalších míst. Převážení ale objektu nesvědčí, a proto se nyní hledá místo, kde bude srdce vystaveno delší dobu. Jednou z možností je například ruzyňské letiště, které by mělo nést Havlovo jméno.