Na dole Žofie fárali horníci. Jako kompars k filmu o Ostravakovi

Do hlubin dolu Žofie v Orlové se opět vydali horníci. Režisér David Kočár zde natáčí film podle známého blogu, který vycházel pod názvem Deniky Ostravaka. Ty svého času patřily k nejprodávanějším českým knihám. Spekuluje se, že si ve filmu zahraje i sám autor předlohy, který je znám jako Ostravak Ostravski.

Podle knižního vydání natáčeli filmaři počátkem června jednu z úvodních scén. Točit se bude i na festivalu Colours of Ostrava. První klapka padla už o druhém květnovém víkendu v budově, kde před lety sídlilo ředitelství těžební společnosti OKD.

Scénář se rodil postupně – vznikal přibližně dva roky. Z šesti knih Deníku Ostravaka ho vytvořil scenárista Vladislav Kučík. „Ten příběh je o nechtěném hrdinovi, který se na konci filmu stává hrdinou skutečným,“ prozradil režisér David Kočár.

Natáčení podle Deníku Ostravaka

Hlavní roli si ve snímku zahraje Igor Chmela. „Protože jsme na Ostravsku, tak bysme měli mluvit kratce. Používáme ty výrazy, které se používají, a snažíme se, aby zněly autenticky,“ uvedl k natáčení herec, který se narodil v Ostravě. Z rodícího se snímku však částečně zmizel ostravský dialekt, kterým jsou Ostravakovy zápisky tak charakteristické. To aby hrdinům filmu rozuměli i diváci na druhém konci republiky, vysvětlili jeho tvůrci. Alespoň ukázka dialektu ale ve filmu zůstala.

Autor identitu i po letech tají

Autor Deníku Ostravaka je neznámý. Stále tají svou totožnost. Ostatně ani hrdina deníků nemá své jméno. Ve filmu ho ale pojmenovali Jarek. O autorovi článků dříve spekulovala především regionální média. Podle nich by jím mohl být například písničkář Jarek Nohavica či tehdejší mluvčí fotbalového klubu Baník Ostrava Dalibor Záruba.

Ostravak se poprvé přihlásil na Štědrý den v roce 2004. Během následujících dvou let si vydobyl velkou popularitu, vyšlo mu několik publikací. Má rovněž svůj fan klub. Dramatizace blogu se před filmem objevila na divadle. S ostravskými loutkáři ji nastudoval Radovan Lipus. V divadle ji hrají už devět let.

Filmaři dosud nemají jasno v tom, jak se bude snímek nakonec jmenovat. Zatím mají vybírat ze tří variant, které nechtějí konkretizovat. Dílo by se mělo dostat do kin letos na podzim. Stát má zhruba 16 milionů korun.