OKD sehnala peníze na výplaty, nepokoje nebudou. Stěžují si ale firmy

Zaměstnanci OKD dostanou mzdy za květen v řádném termínu. Vedení firmy, která je v insolvenci, se podařilo zajistit dostatek peněz. Potvrdil to mluvčí společnosti Ivo Čelechovský. V případě nevyplacení finančních prostředků ve slíbené lhůtě se horničtí odboráři obávali nepokojů. Zatímco odboráři jsou s nejnovějším děním v OKD spokojeni, externí firmy, jejichž existence je pevně svázána s osudem těžební spolenosti OKD, chtějí stát žádat o pomoc. Dusí je závazky OKD.

Některým společnostem totiž OKD dluží i desítky milionů korun, jak zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková. Vybrané firmy přitom mají u OKD až 60 procent ze všech svých zakázek a situace je tak pro ně velmi složitá.

V takových společnostech je na pořadu dne propouštění, snižování platů nebo zkracování smluvních úvazků. „Firmy se snaží orientovat na zahraničí, zkoušejí nabízet také jiné produkty,“ dodala Pavla Daňková s tím, že některé z nich žádají skrze tripartitu o osvobození z plateb za daň z přidané hodnoty u faktur, které dosud nebyly ze strany OKD uhrazeny. Jejich zástupci se chtějí s žádostí o pomoc obrátit také na ministra financí Andreje Babiše (ANO), který příští týden přijede do regionu.

Firmy navázané na OKD mají potíže s financováním

Například firma Koexpro dodala ještě před šesti lety společnosti OKD produkty za více než 22 milionů korun. Jednalo se o nářadí a stroje pro hlubinné dobývání uhlí. Letos byly prodeje OKD velmi malé. „Při poklesu tržeb musí dojít k redukci stavu a tím dochází k částečnému propouštění některých zaměstnanců,“ sdělil výkonný ředitel Koexpro Ostrava Petr Piskorz.

U OKD má teď firma pohledávku za téměř tři miliony. Pracovní týden společnost zkrátila na čtyři dny a odejít už museli i někteří zaměstnanci. Ti, kteří zůstali, chce firma rekvalifikovat.

OKD nemá dostatek hotovosti

Firma, která neplatí dodavatelům, se potýká s nedostatkem hotovosti. Kvůli tomu až doteď nebylo jasné, zda bude mít peníze na výplaty. Podniku ale chybějí i zdroje na odstupné pro případně propouštěné zaměstnance. 

Informaci o dostatku finančních prostředků pro výplatu mezd za květen přijal předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík kladně. „Je to velmi potěšující. Samozřejmě, že zpráva o tom, že budete mít mzdu, je výrazná a stoprocentně uklidní zaměstnance,“ řekl. „Myslím si, že se bude ta situace lepšit. Zase máme měsíc na to, abychom veškeré problémy řešili,“ doplnil. 

Odboráři se již dříve nechali slyšet, že by případné nevyplacení peněz vyvolalo nepokoje. Počátkem tohoto týdne to potvrdil místopředseda Sdružení hornických odborů OKD Štefan Pinter, podle něhož mezi zaměstnanci roste napětí. „Jsou schopni hodně věcí pochopit, ale nepochopí, a myslím si, že to je zásadní, kdyby nedostali výplatu,“ sdělil.  

Místopředseda Sdružení hornických odborů OKD Štefan Pinter (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) tento týden uvedl, že insolvenční správce Lee Louda již oslovil asi 70 subjektů a zjistil, že financování ze soukromého sektoru nedostane. Proto se Louda ve čtvrtek dopisem obrátil na stát. V listu žádal o pomoc při úvěrovém financování OKD.

Krajský soud počátkem června ustanovil prozatímní věřitelský výbor OKD. Má tři členy – český stát, zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu AWT. Vyhověl tak žádosti o ustavení předběžného věřitelského výboru těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Řízení by se tím mělo urychlit.

OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale také kvůli vysokému zadlužení. Návrhy řešení dopadů útlumu těžby se zabývá i vláda. V dolech OKD se dál těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

V insolvenčním návrhu, který uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo pět set věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.