Aby ochránci přírody pomohli žábě blatnici, koupili jí lesní rybníky

Reportáž: Vzácné lesní rybníky u Toužimi (zdroj: ČT24)

Aby ochránci přírody zachovali přirozené životní prostředí života kriticky ohrožené žáby blatnice skvrnité, koupili od státu čtveřici lesních rybníků poblíž Toužimi na Karlovarsku. Vedle blatnic zde žijí také vzácní skokani krátkonozí a dva druhy čolka.

Čtveřici rybníků, každý o rozloze 800 metrů čtverečních, od státu ve veřejné soutěži vykoupil Český svaz ochránců přírody za dvě stě tisíc korun. Původně se používaly pro rybí chov, řadu let na nich ale nikdo nehospodařil, díky čemuž se zde začalo dařit vzácným druhům živočichů: čolkovi obecnému, čolkovi velkému, skokanům a především blatnicím skvrnitým.

„Pokud by rybníky koupil někdo na obnovu chovu ryb, tak by to pro zdejší populaci obojživelníků znamenalo zkázu,“ podotkl ochranář Jan Moravec.

Na výkup pomohla sbírka

Koupi čtyř rybníků svaz financoval díky penězům od dárců, které vybírá v rámci kampaně Místo pro přírodu. Jejím cílem je vykupovat ohrožené a přírodně cenné lokality, kterým hrozí nebezpečí (např. rozorání luk nebo vykácení lesa) a zachránit tak rozmanitost tuzemské přírody.

Za třináct let fungování se kampani podařilo zachránit osmadvacet lokalit. „Jsou to pralesy, mokřadní louky nebo stepní lokality,“ doplňuje Moravec. Díky zásahu ochranářů tak v původním stavu zůstanou i toužimské rybníky – a v budoucnu by k nim měla vést i naučná stezka.