Metropolitní plán ruší barevné plochy

Praha – Pražští zastupitelé zastavili přípravu územního plánu Prahy. Podle TOP 09 dával prostor korupci. Návrh prošel až napotřetí. Hrozila kvůli němu i první vážná koaliční rozmíška. Hlasovat se ale bude ještě o pořízení nového, takzvaného metropolitního plánu. Materiály k němu připravil náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Tomáš Hudeček chce připravit jednodušší územní plán, než byl dosud, dokument by měl stanovit pouze maximální zátěž území. „Rozdělí Prahu do jednotlivých urbanistických území, která budou popsána, ale už nebudou řešit konkrétní funkci,“ popsal Hudečkův poradce Ondřej Boháč. Stávající plán naopak používá barevné plochy, které jasně určují, co kde smí být, a co ne.

Podle samotného radního potom nebude nutné plán často měnit, a tím bude omezen prostor pro korupci. Ondřej Boháč navíc poukázal, že současný územní plán má kořeny v 70. letech. „Jenom se snažíme dohnat zbytek Evropy, kde je územní plánování o dva podstatné kroky dále,“ poukázal.

Předseda pražského zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček
Zdroj: ČT24

Petice za moderní územní plán

Kvůli podpoře metropolitního plánu vznikla i petice, pod níž se podepsali třeba rektor Akademie výtvarného umění (AVU) Jiří T. Kotalík, Pavel Hnilička z České komory architektů (ČKA) či architekt Josef Pleskot. Stávající územní plán i připravovaný plán byly podle odborníků poplatné 70. letům 20. století. Vůči lidem byly nevstřícné a nesrozumitelné a vyhovovaly jen zájmu jednotlivců. „Praha musí mít konečně plán vyspělý a soudobý v duchu aktuálních evropských tendencí,“ uvedli ve společném prohlášení.

Naopak proti se postavili opoziční zastupitelé. Zelení považují návrh za „neuvážený experiment“, který k větší transparentnosti stejně nepovede. Praha se v případě jeho schválení už v roce 2016 ocitne k radosti developerů bez platné územní regulace, uvedli zelení v tiskové zprávě. Město by prý mělo zřídit pozici hlavního architekta.

Proti metropolitnímu plánu se ale dosud stavěla především část zastupitelů koaliční ODS, jejich odpor zamezil prvnímu pokusu o definitivní schválení plánu. Podruhé ho z jednání zastupitelstva stáhl sám radní Hudeček poté, co na magistrát přišel dopis z ministerstva pro místní rozvoj. Jeho náměstek Miroslav Kalous, rovněž z ODS, poukázal na některé další problémy – například na konflikt se zásadami územního rozvoje, kvůli kterému by mohly nastat problémy při dostavbě Pražského okruhu. Podle Hudečkova poradce Boháče ale nic takového nehrozí, protože zásady územního rozvoje budou do metropolitního plánu zahrnuty. „To je dáno spíše neznalostí problematiky než věcnou opodstatněností,“ řekl Ondřej Boháč.

Rozhovor s Ondřejem Boháčem (zdroj: ČT24)