Advokát chce po nemocnici 6 milionů, hrozí insolvencí

Karlovy Vary - Karlovarská krajská nemocnice (KKN) odmítla mimosoudní vyrovnání s advokátem Robertem Bezděkem, který pro ni v minulosti vymáhal nezaplacené zdravotnické poplatky. Jeho faktury za právní zastoupení považuje za neopodstatněné, neetické a nečestné. Právník, který navrhoval mimosoudní vyrovnání ve výši 1,7 milionu korun, nyní zpětně požaduje proplacení šesti milionů. Tvrdí, že na peníze má jeho kancelář nárok. Krajským nemocnicím dokonce hrozí insolvenčním řízením. Peněz se chce domáhat soudně.

„Robert Bezděk vymáhal v letech 2008 až 2010 po dlužnících bagatelní částky v řádech desítek korun bez výslovného písemného pokynu KKN a.s. Tyto neuhrazené poplatky byly navíc následně znásobeny na částku v řádech tisíců korun v důsledku připojení vysokých nákladů spojených s právním zastupováním,“ vysvětlil předseda představenstva KKN a.s. Luděk Nečesaný.

Poté, co advokát odečetl náklady na řízení, navíc v mnoha případech nemocnici nic nezůstalo. „Nad rámec vymoženého regulačního poplatku nemocnice ještě něco málo doplatila. Takže ve finále z +60 se stávalo -50,“ řekl ČT Nečesaný. Krajské politiky chce proto požádat, aby nechali prověřit všechny okolnosti, za jakých bývalé vedení nemocnice smlouvu s advokátem podepsalo. Podle vedení KKN porušil totiž Bezděk jednu ze základních povinností advokáta, a to povinnost jednat v souladu se zájmy klienta.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Vymáháním bagatelních částek, které na sebe navázaly vysoké náklady, byly podle nás zájmy KKN významně poškozeny, neboť ve vztahu ke KKN se jednalo o kroky absolutně nehospodárné, nevýhodné a směřující proti vlastním pacientům. Vysoké náklady právního zastoupení kritizuje i Ústavní soud České republiky z důvodu nepřiměřenosti nákladů vůči vymáhaným částkám,“ uvedl Nečesaný. Řada pacientů také do nemocnice volala a žádala o prominutí penále.  

Bezděk ale tvrdí, že dlužné poplatky vymáhal na základě smlouvy. „Částky, kterých se domáhám, jsou z valné většiny částky, které byly přiřknuty jednotlivými soudy KKN jako náhrada nákladů řízení a jejich výše již byla určena soudem,“ uvedl. „Za této situace nemám jiné možnosti než se úhrady těchto pohledávek domáhat soudní cestou, přičemž není vyloučeno, že své pohledávky uplatním i v rámci případného insolvenčního řízení, pokud bude soudem nařízeno,“ upřesnil.