Tisíce fotografií z legendárního Seidlova archivu jsou na internetu

Český Krumlov – Unikátní fotografie se Seidlova archivu najdou lidé nově i na internetu. Archiv objevili na půdě domu jeho noví vlastníci před sedmi lety. Historici fotografie zkoumali šest let. 120 tisíc snímků digitalizovali a obrazovou kroniku Šumavy a života v pohraničí dali na internet. Bohatství Seidlova archivu je překvapilo. Na starých fotografiích se poznávají pamětníci, nacházejí se na nich i zaniklé stavby a vesnice.

V archivu Josefa Seidela a jeho syna Františka jsou snímky od roku 1884 až do 90. let minulého století. Vedle fotek vojáků a odsunutých rodin v něm historici například objevili i dosud neznámé snímky prezidenta Edvarda Beneše. „Byla to cesta po jižních Čechách, kdy otvíral v Českém Krumlově most,“ uvedl manažer projektu obnovy Fotoateliéru Seidl Petr Hudičák.

Na jedné z fotografií staré téměř 70 let je i varhanice Marie Staňková. Na snímku ji poznali její známí. „Dojalo mě to, nemohla jsme skoro mluvit,“ řekla ČT nyní devadesátiletá učitelka klavíru. Josefa Seidla znala, o snímku ale vůbec nevěděla: „Asi mě vyfotil, když jsem ještě hrála.“ Pro historiky mimořádně cenná je mimo jiné také fotografie Buqojského zámečku Žofín na Novohradsku z přelomu 19. a 20. století. Objekt už totiž neexistuje.

Unikátní sbírku získal do svého vlastnictví Českokrumlovský rozvojový fond. Ponechá ji kompletní, pouze zapůjčí některé fotografie na plánované výstavy do Rakouska a Německa. Fond koupil v roce 2005 i původní Seidlův dům v Linecké ulici, kde se fotografie našly. Zachovalo se v něm i vybavení z první poloviny minulého století včetně fotografických dekorací. Funkčí je i téměř sto let starý kopírovací stroj na pohlednice. Nyní je v domě muzeum.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)