V jižních Čechách řádí příušnice. Loni bylo deset případů, letos přes 1300

Události v regionech: Na jihu Čech stále trvá epidemie příušnic (zdroj: ČT24)

Velká vlna onemocnění příušnicemi zavalila Jihočeský kraj. Od roku 1987, kdy začalo celoplošné očkování, lékaři v regionu tolik onemocnění nezaznamenali. Od začátku roku onemocnělo již 1335 lidí, zatímco loni jich bylo pouze deset. Nemocní jsou především mladí lidé ve věku mezi 15 a 24 lety. Jde přitom o regionální problém, v jiných krajích podobná situace nenastala.

Onemocnění příušnicemi začalo v jižních Čechách přibývat v době, kdy Českem procházela epidemie chřipky a akutních respiračních onemocnění. „Lidé byli oslabení a měli nízkou imunitu,“ poznamenala Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Největší nárůst ale přišel až po chřipkové epidemii. Například na českobudějovickém gymnáziu J. V. Jirsíka onemocnělo v jednom týdnu přes 50 studentů najednou. „Takže jsme na doporučení krajské hygienické stanice rušili některé společenské akce,“ poznamenal ředitel školy Jaroslav Pustina.

Opatření kvůli velkému množství nemocných zavedly i další školy – omezovala se výuka, odkládaly maturitní plesy. Epidemie zasáhla i do programu divadla, příušnice se rozšířily v baletním souboru.

V květnu je již situace příznivější, případů začalo ubývat. „Za minulý týden jeden, za předchozí čtyřicet. To ale neznamená, že je konec,“ podotkla hygienička.

Většina lidí, kteří příušnice dostali, byla očkovaná. Je možné, že vakcína, kterou obdrželi ve dvou letech, byla nekvalitní. Nelze také vyloučit, že nakažení nepodstoupili druhé očkování, které je podle hygieniků nezbytnou součástí. Pouze čtyři lidé podle Jitky Luňáčkové utrpěli komplikovaný průběh nemoci. „Měli buď meningitidu nebo zánět varlat,“ upřesnila.

Virus příušnic se vyskytuje hlavně na sliznici v ústech. Prostřednictvím slin nakaženého člověka se může šířit dál. Jitka Luňáčková upřesnila, že se lze nakazit například při pití z jedné sklenice nebo společném kouření jedné cigarety.