Zdarma k pražskému letišti už jen jednou za hodinu

Praha – Vjet zdarma na plochy před pražským letištěm bude možné pouze jednou za hodinu. Nadále bude platit, že lze odstavit auta přímo před některým z terminálů nanejvýš na 15 minut, potom se platí sto korun za půl hodiny. Podle vedení letiště toto opatření obcházejí zejména taxikáři, kteří dlouhodobě vyčkávají před terminály, a aby nemuseli platit, jednou za čtvrt hodiny letiště objedou.

Objíždění letiště a opakované vjíždění na krátkodobá stání před terminály není podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí vhodné proto, že je na nich málo místa. Nově proto každý, kdo od terminálu odjede, bude moci bezplatně znovu vjet až po hodině. Pro řidiče taxislužby, kteří na rozdíl od ostatních řidičů mnohdy potřebují delší dobu na naložení klientů nebo se na letiště vracejí opakovaně, nabídne Letiště Praha zvýhodněné parkování s předplacenou kartou. S 500korunovým ročním předplatným vyjde půlhodinové stání na 50 korun, s tisícikorunovým kreditem na 40 korun.

Podle jednatele společnosti Profi Taxi Miroslava Žežulky ovšem postihne zpoplatnění druhého vjezdu během jedné hodiny především ty taxikáře, kteří přivezou zákazníka na letiště a při cestě zpět do města je dispečink nasměruje zpět do Ruzyně. Naopak řidiči, kteří do centra dojedou, se podle Žežulky nemohou stihnout během hodiny vrátit zpět. Zájem o předplacené karty tak podle Žežulky nebude příliš velký. Šoféři si dnes časy příletů ověřují přes internet, a pokud musí čekat, parkují na vzdálenějších parkovištích s nižší hodinovou sazbou.

Systém hodinové prodlevy mezi jednotlivými vjezdy na krátkodobá parkoviště nebude platit pro vozidla AAA Radiotaxi a 111 RadioCab Taxi. Tyto dispečinky mají uzavřenou smlouvu s letištěm a jsou jeho oficiálními dopravci. Za možnost parkování přímo před terminály platí podle předsedy Odborového svazu taxi Praha Pavla Jelínka kolem 20 tisíc korun měsíčně za jeden vůz.