Polští celníci obsadili hranice, policie vyrazí na silnice

Ostrava – Polští celníci začali kontrolovat lidi projíždějící přes hlavní hraniční přechody. Na hranicích zůstanou až do konce evropského fotbalového šampionátu. Před policejním dohledem ovšem nebude úniku ani na silnicích, které k hranicím vedou. Intenzivní kontroly přitom nejsou připraveny pouze v Polsku, ale také v Česku, zejména potom v Moravskoslezském kraji, kde bohumínský hraniční přechod do Polska zřejmě zažije během EURA největší nápor. Vedení krajské policie ale zdůrazňuje, že úkolem hlídek nebude pouze kontrolovat, ale také radit zoufalým a ztraceným cestovatelům. Na české policisty navíc narazí turisté i v Polsku.

Mimořádná opatření včetně pohraničních kontrol neplatí pouze v Moravskoslezském kraji, ale také v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Během prvních hodin pohraničních kontrol nenastaly žádné dopravní komplikace. Hlavní nápor ale teprve přijde. Nejrozsáhlejší policejní dohled bude ve dnech, kdy bude hrát svá utkání česká reprezentace – 8., 12. a 16. června. „Protože jsme tranzitní zemí, budeme posilovat výkon služby i na dny, kdy se uskuteční zápasy italské a chorvatské reprezentace – to je ještě 10. a 14. června,“ dodal vedoucí moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý. Dodal, že vzhledem k omezením na frýdecko-těšínské silnici R48 i navazující polské S1 bude nejrozumnější k cestě na hranice využít dálnici D1 k Bohumínu.

Policie slibuje, že se bude snažit zachovat co nejplynulejší provoz. To může být problém zejména v Královéhradeckém kraji, kde nejsou na hlavních trasách do Polska – přes Trutnov a Náchod – velkokapacitní dálnice. V případě hrozby kolon a kolapsu dopravy na náchodském přechodu proto může být upozaděna nákladní doprava. Kamiony by v tom případě byly odstaveny na obchvatech České Skalice a Hradce Králové.

Celníci budou na hlavních přechodech, ne však nepřetržitě

Pohraniční kontroly se na hraničních přechodech vyskytnou kvůli fotbalu, postihnou ale i ty, kdo zamíří do Polska z jiných důvodů. Nemusí je však pocítit úplně všichni. „Neznamená to, že se tam vytvoří klasické hraniční přechody – to určitě ne. K vytipovaným hraničním přechodům budou polští policisté, případně polská pohraniční stráž, přijímat vlastní opatření ke kontrole osob přijíždějících na fotbalové mistrovství,“ popsal způsob kontrol moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Kontroly budou probíhat zejména na velkých hraničních přechodech. „Můžeme počítat, že u vytipovaných hraničních přechodů může docházet i k dopravním komplikacím a budou se tvořit kolony,“ poznamenal ředitel Tuhý. Na menších hraničních přechodech se také mohou celníci vyskytnout, kontroly však budou spíše namátkové. Část menších přechodů ovšem bude během šampionátu pro auta uzavřena a bude sloužit pouze pěším a cyklistům. Tuhý zdůraznil, že by lidé cestující do Polska v době šampionátu měli obzvlášť dbát na to, zda u sebe mají všechny potřebné doklady.

Někteří se na přítomnost celníků těší

Například obyvatelé Habartic na Frýdlantsku přítomnost celníků vítají. Těší se na to, že přítomnost policie aspoň na měsíc sníží kriminalitu. Lidé si tu stěžují hlavně na drobné krádeže a to od konce roku 2007, kdy Česko vstoupilo do Schengenu a z hranic zmizeli celníci. Habartice sousedí s 10x větším Zawidowem a právě odtud, z Polska, přichází podle místních většina zlodějů. V minulosti tu už zavedli i místní domobranu, ale marně. Podle starosty lidé ročně nahlásí zhruba padesátku krádeží. Jen letos tu policie řešila deset takových případů.

Česká policie bude všude – i v Polsku

Kromě silnic narazí lidé během EURA na policisty i jinde. Více jich bude ve vlacích do Polska, zejména potom v mimořádných spojích, které vypraví České dráhy na utkání reprezentace. Čeští policisté budou působit i za hranicemi. Zejména z Moravskoslezského kraje vyrazil do Polska expediční policejní sbor, aby pomáhal turistům, kteří budou mít potíže, ale také místní policii v případných zásazích. „Naši lidé budou fungovat zejména jako společné hlídky s polskou policií a to zejména ve Wroclawi (Vratislavi),“ upřesnil Tomáš Tuhý.

Potíže mohou nastat i v českých městech. Zejména dopravně přetížený Náchod se obává nejbližších dnů. „Problémy čekáme v dopravě v den před zápasy a v den zápasů. S policisty, celníky a také polským městem Kudowa Zdroj se na Euro připravujeme tři měsíce,“ řekl starosta Jan Birke.

Důležité kontakty

telefony:

  • policejní tísňová linka: 158
  • náhradní tísňová linka pro SMS: 734 267 040
  • policejní dopravní informace: 974 721 051
  • nouzové volání v Polsku: 800 200 300
  • polské nouzové volání zpoza hranic: +48 608 599 999
  • konzulát ČR v Polsku: +48 600 978 977

internetové adresy: