Evropská komise kontroluje dotace ROP Severozápad

Ústí nad Labem – Auditoři Evropské komise (EK) přijeli do Ústí nad Labem, cílem jejich túry je Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Nedávná kontrola ministerstva financí zjistila vážná pochybení při přidělování evropských dotací projektům v Ústeckém a Karlovarském kraji v rámci ROP Severozápad. Ministerský audit se zaměřil na 35 projektů, chyby našel v každém z nich. Podezření ještě zvětšil někdejší zaměstnanec dotačního úřadu a opoziční krajský politik, který hovořil o manipulaci při přidělování dotací.

První trojice evropských úředníků, dvě ženy a jeden muž, dorazila na úřad zhruba v 9.15, po nich přišli i další. Podle dostupných informací jich v úřadu bylo celkem dvanáct, z toho deset od Evropské komise. Odcházet začali až po 17. hodině, ke kontrole se ale vyjadřovat nechtěli. Na dotačním úřadě budou působit až do konce. Zaměří se na deset z původně kritizovaných 35 případů.

Práce auditorů nebude příliš „akční“ – se svými podklady za nimi budou muset přijít úředníci i příjemci dotací. „Měli by každý den zkontrolovat dva projekty za přítomnosti zástupců příjemce. Celkem by jich tedy mělo být deset, k tomu si vybrali nějaké náhradní, kdyby stihli víc,“ uvedl ředitel úřadu Pavel Markvart. Dotační úřad připravil časový harmonogram, kdy se bude kontrolovat který projekt. „Nervózní nejsme, misi auditorů z Evropské komise vnímáme jako možnost obhájit funkčnost našeho systému,“ zdůraznil zástupce ředitele dotačního úřadu Jiří Červinka.

Mluvčí zastoupení EK v ČR Martin Stašek:

„Audity ze strany EK nejsou výjimečné, ročně jich komise provede v ČR šest až osm, jsou zaměřené na různé operační programy a na různou úroveň jejich řízení. O výběru programů se rozhoduje v Bruselu.“

O programu auditorů nikdo z úřadu mnoho neví, úřad jim ani nezajišťuje ubytování. „Jsou na služební cestě. Když budou chtít kávu, uděláme jim ji, ale to je asi tak všechno,“ podotkl Markvart.

ROP Severozápad rozděluje v Ústeckém a Karlovarském kraji 19 miliard korun, z toho na 16 miliard už uzavřel smlouvy. Ministerstvo financí navrhlo Evropské komisi u problémových projektů takzvanou korekci, nejčastěji pětiprocentní. Tu by zatím zaplatila státní pokladna, která dotace vyplácí a od EU je dostává až zpětně. Stát by pak zřejmě chtěl peníze vrátit od žadatelů. Celkem jde zhruba o 200 až 300 milionů korun. Největší penále zatím hrozí městu Chomutov, které by mělo vrátit 34 milionů korun za hokejovou tréninkovou halu. Další problémové projekty jsou podle dřívějšího Markvartova vyjádření třeba žatecký Chrám chmele a piva nebo rekonstrukce ústeckého muzea.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí dnes navíc pozastavily Regionální operační program Severozápad. Pochybení úředníků odpovědných za program nemusela být jen selháním jednotlivců, ale mohla mít systémový charakter, zdůvodnil rozhodnutí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Úplné zrušení programu by podle Markvarta bylo krajním opatřením. „K takovému kroku by EK mohla v krajním případě sáhnout. Zřejmě ve chvíli, kdy by došla k přesvědčení, že ten program je systémově chybě nastaven. Taková podezření dnes vyslovil i pan ministr a já doufám, že jeho podezření se nepotvrdí,“ řekl v pořadu Interview ČT24. „V časech utahování opasků v celé Evropě je naprosto nezbytné, aby evropští úředníci účinně zasáhli proti podvodům a korupci zvláště tehdy, pokud jde o fondy EU,“ vyjádřil se k případu i v souvislosti s kauzou Davida Ratha belgický europoslanec Derk Jan Eppink.

Evropští auditoři ovšem nejsou jediní, kdo projekty ROP Severozápad ještě jednou zkontroluje. Kvůli výsledkům auditu Deloitte Advisory se úřad Regionální rady obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby také řekl, co si o přidělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji myslí.

Vedení úřadu Regionální rady odmítlo slova někdejšího ředitele odboru Lea Steinera o systémovém pochybení, manipulaci a snad i korupci při rozdělování dotací i výsledek auditu, který pro ministerstvo financí zpracovala firma Deloitte Advisory. Přestože ředitel úřadu Pavel Markvart i ústecká hejtmanka Jana Vaňhová hovořili o chybné metodice kontroly, ministerstvo na pochybení upozornilo Brusel, který na sever Čech vyslal vlastní auditory.

Úřad ROP Severozápad má za sebou dvoudenní policejní razii. Podle Markvarta k ní došlo kvůli možnému rozšíření trestního stíhání bývalého ředitele Petra Kušnierze. Policie se zajímala o čtyři projekty. „Ani jeden z nich nebyl nikdy proplácen. U všech naši úředníci konali dávno předtím, než se o věci začala zajímat policie,“ řekl. Podle něj byl postup policie zbytečně tvrdý. „Od samého začátku jsme upozorňovali policisty, že jsme ochotni jim vydat veškeré dokumenty dobrovolně. V některých případech šlo o dokumenty, které jsou dokonce vyvěšeny na našich webových stránkách,“ dodal.              

Jiří Červinka:

„Možnost, že dojde k odvodu v řádu milionů, možná i desítek milionů, tady je. O miliardách bych nemluvil. Ale to je účel auditní mise, abychom tyto věci prodiskutovali a našli cestu, jakým způsobem situaci vyřešit.“