Brno zakázalo pouliční prodej v centru

Brno – Od 1. června nesmí v ulicích městské části Brno-střed nikdo prodávat nebo zprostředkovat služby na ulicích. Říká to nový tržní řád. Výjimka se vztahuje pouze na prodejce květin mimo historické centrum a charitativní akce. Hlídka městské policie dnes přesto odhalila řadu hříšníků.

S dotazem prodejce, zda nemá zájem o nový tarif mobilního operátora, se na ulici Česká nebo v podchodu u hlavního nádraží setkal téměř každý. Tomu je teď konec. „Množily se nám stížnosti lidí, že jsou takto obtěžováni nějakými prodejci. Proto se městská část rozhodla zakázat pouliční prodej na celém svém území,“ vysvětlil krok Brna-středu mluvčí Roman Burián.

Prodávat se nesmí nic s výjimkou květin, na něž musí mít mimo historické jádro prodejci povolení. Ve zvláštním režimu jsou také charitativní akce, výjimka se vztahuje například na prodejce Nového prostoru. „Jde o to, aby člověka neobtěžovali prodejci mobilních telefonů, pojistek a podobného druhu služeb,“ dodal mluvčí.

Město nás připravilo o práci, zlobí se prodejci

Jen v podchodu u hlavního nádraží a v ulicích Masarykova a Česká odhalili strážníci několik prodejců, kteří zákaz nerespektovali. S krokem radnice nesouhlasili. „Není na tom nic kladného, Brno nám tím bere práci. Pokud můžu mluvit za naši skupinu, tak my určitě nikoho neobtěžujeme. A pokud někdo neumí říct ne, tak by asi raději měl zůstat doma,“ řekl Adam Krchňáček, který v podchodu zprostředkovával služby mobilního operátora. Po kontrole policie musel spolu se svými kolegy místo opustit.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

„Několik dní až týdnů se na to budeme snažit prodejce upozorňovat bez toho, že bychom je pokutovali. Pokud ale přijdeme na to, že jsme někoho ráno upozornili a odpoledne opět došlo k porušení, tak potom bychom museli přistoupit k finanční sankci,“ uvedla mluvčí městské policie Denisa Kapitančíková. Prodejcům hrozí až tisícikorunová sankce.