Ostrava chce podpořit třídění odpadu

Ostrava – Tašky na třídění odpadu dostane každá ostravská domácnost. Město tak chce zvýšit podíl recyklace a tím výrazně ušetřit peníze na zpracování odpadu. Přesto zřejmě od příštího roku zvedne poplatek za odpad o deset procent.

Na klikách domovních dveří by mělo 130 tisíc ostravských domácností už v těchto dnech najít barevné tašky na plast, sklo a papír. „Pilotní pokus, který jsme dělali před rokem, potvrdil, že patnáct procent občanů, kteří dříve netřídili, začalo po rozdání tašek třídit. Podle průzkumu by tedy mělo 45 tisíc občanů Ostravy začít třídit,“ uvedl jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

Ti, kteří neobdrží dárkový set pro recyklaci odpadu, si jej můžou vyzvednout na provozovnách firmy OZO Ostrava. Motivaci třídit odpad by podle radnice měli mít obyvatelé už i kvůli tomu, aby nemuseli platit více za jeho zpracování. Za každou tunu vytříděného smetí totiž dostává město zpátky peníze od výrobců obalů – teď je to třicet milionů korun. Kdyby se recyklovalo dvakrát tolik, což je plán radnice, bylo by jich šedesát.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Kdyby nezdražilo nic jiného a podařilo to od zítřka, tak bychom cenu odpadu nemuseli vůbec zvyšovat,“ dodal primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). Právě kvůli zatím nedostatečné recyklaci odpadu a rostoucím nákladům za jeho zpracování bude muset město zvýšit poplatky příští rok asi o deset procent. Na druhé straně se ale snaží snižovat náklady moderními technologiemi.

Ještě v tomto roce chce navíc zprovoznit městská firma OZO unikátní třídící linku, která dokáže zpracovat zbytky recyklovaného odpadu na palivo pro cementárny.