Sokolové se připravují na slet

Praha – Sokolové odpočítávají poslední měsíc do zahájení Všesokolského sletu. Koná se první týden v červenci v metropoli. Vyvrcholí jím oslavy 150 let od založení spolku. Sokolové pilně nacvičují a v pražském Tyršově domě se konala další z krajských slavností.

V Sokolu cvičí malí i velcí, sportovci s profesionálním náčiním, ale i ti, co jim k vystoupení stačí obyčejný kbelík. Společným jmenovatelem všeho, co sokolské spolky dělají, je totiž jednoduše pohyb. „Připravili jsme seriál 29 sportovních podniků ve všech druzích sportu, kde chceme představit hlavně naše vrcholové sportovce,“ říká předseda Odboru sportu České obce sokolské Jan Ulrych.

Po vystoupení čeká na cvičence ještě jedna disciplína – běh na 150 metrů. Nejde v něm o čas, ale o symbolické připomenutí výročí, které letos Česká obec sokolská slaví. Polovinu členské základny Sokola tvoří mladí do 26 let, více než dvacet procent je starších 60 let. Zatímco před 150 lety začínal Sokol pouze se 75 členy, dnes už jich je téměř 200 tisíc.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)