Zloděj na Šumpersku vykácel kus lesa - škoda 900 tisíc

Šumperk - Neznámý zloděj vykácel na Šumpersku v okolí obce Písařov velký kus lesa. Podle prvních odhadů tím způsobil škodu 900 000 korun. Podle policistů si odtud postupně odvážel především vzrostlé borovice a smrky. Škoda může být podle nich ještě vyšší. Po pachateli pátrají.

Vykácení lesa nahlásilo policistům sedm poškozených majitelů. Stromy podle policie mizely z lesa v uplynulých dvou letech. Majitelé na to přišli, až když byla nelegální těžba očividná. „Bral, co mu padlo pod ruku. Podobné případy policie občas řeší, ale v tak velkém množství je to první případ,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podotkl, že plocha lesa, ze které zloděj pokácené stromy vyvážel, není ještě zcela upřesněna. „Bylo to na více místech, případ se stále vyšetřuje, je možné, že objem dřeva bude ještě větší,“ dodal.

Starosta Písařova David Bořivoj o nelegální těžbě v katastru obce nevěděl, informací byl překvapen. Pachatel podle policistů z lesa vytěžil kolem 600 metrů krychlových smrkového a borového dřeva. Za krádež mu hrozí až osm let vězení.