ODS na pražské radnici komplikuje přijetí metropolitního územního plánu

Praha – Proces schvalování nového metropolitního územního plánu, jehož záměr před časem schválili radní hlavního města, se zastavil. Občanskodemokratičtí zastupitelé nakonec záměr nepodpořili kvůli dopisu spolustraníka a náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse. Koaliční TOP 09 shledává jednání občanských demokratů nepochopitelným.

Podle radního a primátorova náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) Kalousův dopis bezprecedentně zasahuje do městské samosprávy, navíc v něm podle Hudečkových slov nestojí nic jiného, než že se ministerstvu změna nelíbí. Navíc ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský o dopisu ani neví. Podle předchozích dohod by radní měli přechod z územního plánu na takzvaný metropolitní schválit na mimořádném zasedání 7. června.

Primátorův náměstek tvrdí, že kvůli úpravám územního plánu přišla Praha v letech 2005 až 2010 zhruba o 2,7 miliardy korun. Úpravy, mezi něž patří například navýšení počtu povolených podlaží u staveb, zvýšily zisky developerů. V jiných zemích je podle Hudečka běžné, že developeři za to samosprávě zaplatí tři procenta ze zisku získaného touto úpravou. V Praze se ale podle náměstka tyto peníze rozplynuly v šedé ekonomice. Transparentnější metropolitní plán má podobné praxi zamezit.

Předseda pražského zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček
Zdroj: ČT24

V současnosti to ale vypadá, že radní za ODS míří do krize a v případě neodsouhlasení koaličně dohodnutého plánu mohou způsobit rozpad koalice.