Šumavský park používá chemii nelegálně, tvrdí Hnutí Duha

České Budějovice - Vedení šumavského národního parku ilegálně používá na likvidaci kůrovce chemické postřiky, které svým umístěním ohrožují vodní živočichy a tetřeva. Tvrdí to alespoň aktivisté z Hnutí Duha. Z tohoto důvodu ekologové podali podnět České inspekci životního prostředí (ČIŽP), aby případ vyšetřila. Šumavský park obvinění odmítá.

Českobudějovická pobočka inspekce životního prostředí potvrdila, že podnět od Hnutí Duha již obdržela. Vyšetřování celé záležitosti bude trvrat zhruba čtyři týdny, uvedl ředitel úřadu Vladimír Jiráček.  

Podle zástupce ekologického hnutí Jaromíra Bláhy jsou jedem napuštěné kmeny umístěné v lokalitě pod Oblíkem poblíž Modravy. „Jsou umístěné nad vodní tok a tůně. Dále i nad příkopem podél cesty, který při deštích odvádí vodu. Jedovaté látky tu zabíjejí vodní živočichy a mohou se odtud při deštích dostat i do níže položených rašelinišť i Tmavého a Javořího potoka,“ upozornil Bláha.

Ilustrační foto
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Podle něj takto umístěná chemie může otrávit bezobratlé živočichy, skokany či horské čolky, kteří v tůních žijí. Nelze vyloučit, že toxické látky zabijí některé ryby. Duha tvrdí, že park používá chemické postřiky také v jádrových oblastech výskytu tetřeva. 

Podle mluvčího šumavského parku Pavla Pechouška k žádnému pochybení nedošlo. „Stejně jako vždy jednáme v souladu s rozhodnutím státní správy,“ tvrdí. „Orgány ochrany přírody naši žádost prošetřily, udělily nám výjimky na konkrétní lokality a my je striktně dodržujeme. Aplikace podle rozhodnutí ochrany přírody nemá na tetřeva ani jiné živočichy negativní vliv. Používáme minimální nutný rozsah opatření,“ dodal mluvčí.

Trojnožka s biocidy
Zdroj: ČT24

Státní správa národního parku letos povolila řediteli šumavského parku Janu Stráskému, aby opět používal chemické postřiky pesticidem cypermethrinem. Hnutí Duha se proti tomu odvolalo, ale ministerstvo životního prostředí se k tomu zatím nevyjádřilo, řekl Bláha.

Výjimku na použití chemie považuje vedení parku za nutnou k boji s kůrovcem. Likvidace škůdce touto metodou prý není nic výjimečného a prosazovali ji i předchozí ředitelé šumavského parku.