Malé obce přijdou o peníze

Plzeň - Malé obce na Plzeňsku se začínají bouřit kvůli novele zákona o rozpočtovém určení daní. Přestože samy o změnu usilovaly, teď se ukazuje, že hlavně v těch malých, do pěti set obyvatel, bude peněz v rozpočtu ještě míň než předtím. Starostové se teď bojí, že pokud parlament novelu schválí, rozvoj se v postižených obcích zcela zastaví a peníze budou mít sotva tak na přežití.

Malé obce na severu Plzeňska bojovaly za novelu rozpočtového určení daní. Starostové byli v naději, že si jejich rozpočty polepší. Teď se ale pravda ukázala. Tam, kde mají méně než pět set obyvatel, se nebudou peníze přidávat, ale naopak brát. „Pro naši obec by to znamenalo řádově o sto padesát tisíc korun méně, což je řádově nějakých patnáct procent z obecního rozpočtu,“ odhaduje starosta Němčovic Karel Ferschmann. 

Další obcí, kterou novela postihne, je Drahoňův Újezd. Obec přijde o patnáct procent rozpočtu, což je dvě stě tisíc korun ročně. A ještě hůř by na tom byla obec Chlum, ta by ročně přišla o dvě stě čtyřicet tisíc korun, což je třicet čtyři procent z celkového rozpočtu. 

Asi nejhůř ze všech obcí na tom budou šumavské Prášily. Tady přijdou o sedmdesát procent rozpočtových příjmů, tedy o částku přesahující čtyři a půl milionu korun. Současný model rozpočtového určení daní totiž počítá se třemi obyvateli na hektar. Malé obce s velkými katastry ale takové podmínky splňují jen těžko a logicky se musí dostat do ztráty. „Ombudsmanovi bych navrhl, aby se na to podívala nějaká komise pro lidská práva, protože tady existuje menšina občanů našeho státu, která je diskriminována,“ zlobí se starosta Drahoňového Újezdu Rudolf Stáhlich. 

Zatímco se malé obce z novely strachují, tak sídla, kde mají od pěti set do dvaceti tisíc obyvatel, si polepší o miliony. „Místo toho, abych sháněl dotace přes známosti nebo pucováním klik po ministerstvech, tak je dneska dostanu dopředu. Dostanu, řekněme, sedm milionů navíc,“ libuje si starosta Hrádku Jaroslav Perlík. 

A to může být pro červnové schvalování parlamentu rozhodující. Novela totiž sebere 1,1 miliardy korun čtyřem největším městům a rozdělí je do menších měst. To, že se nedostává na nejmenší obce, to se jednoduše přehlíží.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)