Děti s kombinovaným postiženým budou mít v Praze školku

Praha - Děti s kombinovaných postiženým se v Praze dočkají školky a školy. Charitativní společnost Pink Crocodile, která podporuje děti s mentálním a fyzickým postižením ve vzdělávání, po letech hledání našla vhodný prostor pro školu v Letňanech. Přes prázdniny musí stihnout rekonstrukci, otevírat se totiž bude už v září.

V česku fungují školní zařízení specializující se na jednotlivé formy postižení, těch, do nichž by mohly chodit děti s kombinovaným postižením, se ale dá v ČR napočítat zoufale málo. Dobrovolníci z charitativní organizace Pink Crocodile, kteří s těmito dětmi jednou týdně cvičí a učí je v pronajaté učebně Jedličkova ústavu, pro ně hledali školní budovu několik let. Teď ji našli v Letňanech v objektu, kde mělo být zdravotní středisko. Městská část ji pronajme na 10 let za třetinový nájem.

„V nově zřizovaném centru bude mateřská škola, základní škola a středisko rané péče pro miminka,“ předesílá Dagmar Herrmannová z Pink Crocodile. Ještě před prázdninami požádá společnost ministerstvo školství o registraci nové školy. Rekonstrukce a vybavení budou stát odhadem 3 miliony korun. I když se zřizovateli podaří sehnat od ministerstva dotaci na platy asistentů, rodiče musí kvůli vysokým nákladům na provoz počítat se školným.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod