Přes turistický přechod Mýtina budou jezdit auta

Lipová (Chebsko) - Přes turistický přechod Mýtina na Chebsku by měla do pěti let začít jezdit i auta, v únoru se na tom dohodl Karlovarský kraj s Bavorskem. Lidem z okolních vesnic se ale nápad nelíbí, mají obavy o životní prostředí.

Češi a Němci z Lipové a Neualbenreuthu se setkávají pod kaštanem přímo na hraniční čáře už pět let. Organizátor setkání Jaroslav Vild vysvětlil, že si společně zahrají a zazpívají. Při té příležitosti si mohou vysvětlit všechny, co je tíží.

Velký problém teď trápí hlavně českou stranu, Němci totiž chtějí rozšířit hraniční přechod Mýtina, který je zatím jen pro pěší. Letos v únoru Bavorsko a Karlovarský kraj dokonce podepsaly dohodu o výstavbě silnice, která by měla vést pěti českými vesnicemi včetně skanzenu Doubrava. Lidem se to nelíbí, odborníci totiž odhadují, že by tudy mělo projíždět až 1500 aut denně. Podle starosty Lipové Petra Klíra by silnice nebyla pro oblast přínosem. Naopak by se jednalo o tranzitní komunikaci, jelikož zde v oblasti žádné služby nejsou. Starosta sousedního Neualbenreuthu Albert Köstler si ale nemyslí, že by silnice byla pouze tranzitní: „Chápu ty obavy, ale silniční spojku považuji za velmi přínosnou pro oba regiony. Pokusíme se tedy najít schůdnější řešení.“

Oba starostové se proto dohodli, že zastupitelům v Lipové a Karlovarskému kraji předloží návrh na jinou trasu. Starosta Klír nastínil, že trasa by šla stejnou cestou až k Mýtině, kterou by obešla, minula by Kozly a napojila by se na silnici do Chebu. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel dodal, že přípravy budou trvat minimálně dva roky, je tedy prostor pro další diskuzi. Vyjádřit se musí ekologové, zátěžová studia a další.

Pokud ale kraj bude trvat na variantě, že silnice povede přímo přes obce, je radnice v Lipové připravena uspořádat referendum.