Cestující v hradecké MHD zaplatí od září podstatně více

Nové tarify, které přinesou pro řadu cestujících výrazné zdražení jízdného v městské hromadné dopravě, schválila královéhradecká městská rada. Základní jízdenka bude dražší o dvě koruny, cestující tedy za svezení zaplatí 20 korun. Čtyřiadvacetihodinová jízdenka ale zdraží téměř o polovinu. Zdražení se nedotkne seniorů a dětí, kterým jízdenky naopak zlevní, resp. budou stejně drahé, ale za výhodnějších podmínek.

Dražší – a v některých případech i levnější – jízdenky začnou v Hradci Králové platit od září. Radnice chce zdražením zvýšit příjmy dopravního podniku, respektive změnit poměr peněz, které dostává za prodej jízdenek a od radnice. Zatímco v minulosti doplácelo město asi na polovinu nákladů dopravního podniku, nyní již hradí zhruba 60 procent.

Primátor Zdeněk Fink (HDK) upřesnil, že letos město zaplatí dopravnímu podniku 173,5 milionu korun, zatímco před pěti lety to bylo 151 milionů a před třemi lety 161,5 milionu. Fink je přesvědčen, že město nedosáhne opaku toho, co zamýšlí, a navzdory tomu, že většině cestujících zdraží jízdné, počet lidí v trolejbusech a autobusech neklesne. Zdůraznil, že Hradec Králové bude nadále patřit k městům s levnější MHD.

Proti změně tarifů se jednoznačně nepostavila ani opozice. Zastupitel Václav Víška (ANO) však má výhrady proti tomu, že zdražují stejnou měrou papírové i elektronické jízdenky. „Myslím, že to jsou (elektronické placení) trendy, kterými by se mělo jít a měla by se udržet nejnižší cena, aby se lidé snažili platit moderním způsobem,“ uvedl.

Jízdné nezdraží úplně všem cestujícím. Výrazně levněji budou cestovat lidé starší 70 let, kteří zaplatí za rok pouze stokorunu, stejnou cenu jako dosud zaplatí školáci. Nově však bude školní předplatní jízdenka platit dvanáct měsíců od září do srpna, zatímco dosud byla pouze desetiměsíční.

Město naopak zruší některá další zvýhodnění. Především již nebudou mít nárok na levnější cestování dárci krve se zlatou Janského plaketou, která se uděluje za 40 odběrů. Roční jízdenku za 500 korun budou od září mít pouze držitelé Zlatého kříže od III. stupně, tedy ti, kteří dali krev nejméně osmdesátkrát.

Mluvčí města Magdaléna Vlčková upozornila, že dosavadní jízdenky budou platit do vypršení termínu platnosti. Zdůraznila to zejména v souvislosti s ročním předplaceným jízdným pro seniory, kteří navzdory zlevnění nebudou mít v září nárok na vrácení poměrné části předplacené částky.

Naposledy MHD v Hradci Králové plošně zdražila v roce 2011, částečně se tarif změnil ještě v roce 2014. Tehdy však zdražily pouze papírové základní jízdenky a jízdenky zakoupené u řidiče.