Klášter v Chebu šel k zemi. Město ani památkáři jeho demolici nedokázali zabránit

Chebský klášter, jeden z nejmladších v Čechách, je po dvou měsících definitivně zbouraný. Rozsáhlý areál patří tureckému majiteli. Ten sice dostal povolení k demolici, ale práce měl zatím pozastavit. Ministerstvo kultury totiž uvažovalo o prohlášení kláštera za kulturní památku.

Jedním z posledních zbytků chebského Kláštera milosrdných sester, který padl k zemi, byla věž kostela. Celou stavbu postupně zlikvidovaly těžké stavební stroje. Turecký majitel demolici nemovitosti nezastavil ani po výzvě ministerstva kultury. To začátkem dubna zahájilo řízení o prohlášení kláštera za kulturní památku. V té době už ale byla nejméně třetina budov zbouraná.

„Majitel porušil zákon o státní památkové péči, protože se až do výroku ministerstva kultury měl zdržet veškerých aktivit, které by směřovaly k poškození té památky,“ sdělila ředitelka Národního památkového ústavu Loket Romana Riegerová.

Měli jsme povolení demolice, hájí se firma

Majitel nechal zbourat klášterní kostel i přes původní dohodu s památkáři, že zatím zůstane stát. Zástupce majitele objektu Petr Bruno Karabec uvedl, že došlo samovolně k sesunutí jedné stěny kostela a bylo proto nutné v demolici pokračovat.

Firma, která bourání provádí, argumentuje tím, že od začátku pracuje jen podle dokumentů, jež má k dispozici. „Jediný relevantní doklad je rozhodnutí o povolení demolice. A to máme,“ říká stavbyvedoucí Jaroslav Král.

Těžké stroje zdemolovaly klášter v Chebu i jeho kostel (zdroj: ČT24)

Starosta Chebu Petr Navrátil z ČSSD k tomu uvedl, že stavební úřad nemohl demolici zastavit. „To mu zákon bohužel neumožňuje. Ale může následně vyměřit pokutu, což také činí. Pokuta může být až do výše dvou milionů korun,“ sdělil starosta Navrátil.

Klášter byl vystavěn v 30. letech 20. století, ale v posledním období jeho existence se o něj roky nikdo nestaral. „Určitě to zamrzí, byla to krásná stavba. Horší ale je, že pro ostatní stavebníky nebo stavební firmy může tohle být návodem, jak se zachovat v budoucích případech,“ míní amatérský památkář Jaroslav Vyčichlo.

Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková k případu sdělila, že v současné době je schvalován návrh nového památkového zákona, který by takové praxi měl zabránit.