Potkani jsou problém. Města a obce nasadí otrávené návnady

Města a obce v Moravskoslezském kraji zahajují boj s potkany. Těch je po teplé zimě více a právě teď se začínají množit. „V Třinci proti nim letos položíme dva tisíce návnad,“ uvedl mluvčí Severomoravských vodáren a kanalizací Marek Síbrt.

 V celém frýdecko-místeckém okrese pak deratizátoři podle Síbrta umístí asi 11 tisíc kusů návnad za 600 až 700 tisíc korun.

Otrávenou návnadu je nutné vložit do kanalizace tak, aby nebyla ponořena do vody. Jinak se k nim potkani nemohou dostat, zjistila reportérka České televize Pavlína Daňková. Návnady, jejichž cílem je zmenšit populaci potkanů, obsahují účinnou látku bromadiolon. Jedinci, kteří ji přijmou, hynou zpravidla v horizontu dnů. Proud kanalizační sítě pak jejich těla odnese do čističky odpadních vod.

Deratizace v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Přesný počet potkanů, kteří žijí v kanalizačních sítích, není možné určit. Podle Pavlíny Daňkové se však dá přibližně říci, že na každého obyvatele Moravskoslezského kraje připadají až čtyři.

Samička potkana je březí jen 21 dní, za rok tak může přivést na svět několik desítek mláďat. Jen z jednoho páru se tak do roka mohou narodit až dvě tisícovky dalších zvířat. Počet potkanů se kvůli tomu rozrůstá geometrickou řadou.

Zvířata najdeme nejen v kanalizační síti, jejíž délka v kraji dosahuje přibližně 2000 kilometrů, ale také v místech, kam lidé vyhazují odpadky.

Po Třinci proběhne plošná deratizace v Návsí, Jablunkově nebo na Frýdecko-Místecku. Pokud nedojde k přemnožení potkanů, bude se opakovat až na podzim.

Plošnou deratizaci zažili také v Olomouci, a to už před třemi lety. Vyhubit měla zhruba 200 tisíc potkanů, kteří žili v tří set kilometrech zdejších stok. Potkanů se ve velkém zbavovali v roce 2008 například v Havířově na Karvinsku a v Ostravě.

Deratizace má zamezit možnému šíření infekčních onemocnění. Kvůli prostředí, v němž potkani žijí, se zvířata stávají přenašeči takových chorob, jako je například salmonelóza a nebezpečné horečnaté onemocnění leptospiróza. To může být i smrtelné.