Brněnští lidovci nejsou jednotní. Rychnovský podržel oslabenou koalici

Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) v pondělí opustil místo radního spolu s dalšími dvěma lidovci a oslabili tak koalici. V úterý ale proti ní odmítl hlasovat a podpořil program zastupitelstva. Odchodem z rady podle bývalé náměstkyně Kláry Liptákové chtějí lidovci pohnout s patovou situací na magistrátu a jednat o nové koalici. ANO a jeho partneři odchodem lidovců ztratili většinu v zastupitelstvu, o kterou se i po dubnovém rozpadu koalice opírali ještě na minulém zasedání.

Převrat na brněnském magistrátu se nekoná – zastupitelé v úterý neodvolali navzdory původnímu očekávání zbylé radní. Program zastupitelstva totiž podpořil i jeden z lidovců, čímž podpořil nekompletní brněnskou radu, která má o něco jistější pozici. „Nejsme tu proto, abychom politikařili a bojovali, ale pracovali. Byla tam spousta bodů, které jsou důležité pro město. Je potřeba, aby město fungovalo a nezastavilo se,“ vysvětlil Rychnovský svůj krok. O svém jednání stranu informoval den předem.

Z jeho kroku nebyla nadšená ČSSD, která má právě s lidovci dohodu. Primátor Petr Vokřál (ANO), jenž má naopak dohodu s TOP 09, Zelenými a Žít Brno, odmítl, že by na Rychnovského jakkoli tlačil. „Oceňuji jeho postoj. Je to postoje ke stabilizaci,“ okomentoval jeho rozhodnutí Vokřál.

Jednání na magistrátu pokračují

Vývoj situace na brněnském magistrátu by mohl oslabit pozici lidovců i sociálních demokratů v nastávajícím vyjednávání o vzniku nové koalice. Vyjednávat by se nyní mělo o takzvané šestikoalici – ANO, Žít Brno, Zelení, TOP 09, lidovci a ČSSD. Jednání o šestikoalici se odehrála už dříve, bez většího úspěchu. Ztroskotala například na tom, že se zúčastněné strany nebyly schopné domluvit, kdo a v jakém rozložení by byl v radě města. Oliver Pospíšil (ČSSD) uvedl, že první pořádné jednání bylo teprve v pondělí. „Promrhal se tak měsíc, kdy jsme mohli jednat. Je před námi zase čas do příštího zastupitelstva, který snad bude využitý efektivněji,“ uvedl.

Při debatě o nové koalici je také ve hře zastupitel Tomáš Kratochvíl – nebo spíše jeho místo. Hnutí ANO svého bývalého člena znovu vyzvalo k rezignaci. Kratochvíl je nyní obviněný z daňových úniků. Na jeho místo by přišel Jiří Faltýnek, syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, a hnutí by tak společně se Žít Brno, Stranou zelených a TOP 09 získalo těsnou většinu osmadvaceti hlasů. Podle Vokřála však takový počet není stabilní.

Zástupci stran jsou k možnému vytvoření šestikoalice skeptičtí stejně jako politolog Stanislav Balík. Podle něj je pravděpodobnější rozpad dvojbloku ČSSD a KDU-ČSL a připojení jednoho z těchto partnerů ke čtyřbloku ANO, Žít Brno, SZ a TOP 09, kterému schází jeden mandát. Vokřál se kloní k lidovcům, se kterými už v koalici byl, nevylučuje ale ani ČSSD.

Krok lidovců vede podle ANO k destabilizaci

Rychnovský, který podpořil program, opustil v pondělí pozici radního. Svých funkcí se vzdali celkem čtyři lidé: náměstkyně primátora Klára Liptáková, radní Vít Beran a Daniel Rychnovský a na post předsedy finančního výboru rezignuje Jaroslav Suchý.  Po ohlášení odchodu vyzvala Liptáková ke stejnému kroku i ostatní strany a hnutí, jež mají v jedenáctičlenné radě své zástupce. „Beru to jako nátlakovou záležitost. Budeme si muset rozdělit práci, která tam zbude, a budeme si to muset odpracovat, což nebude úplně jednoduché,“ popsal situaci brněnský primátor Vokřál.

Primátor Petr Vokřál prohlásil, že lidovci svým jednáním vedení města destabilizovali. „Myslel jsem si, že dokud nevznikne nová koalice, tak budeme pracovat v zájmu Brna,“ uvedl Vokřál. Rezignaci odmítly i Žít Brno a Strana zelených.  

Rozpad koalice a pokračující neshody

Lidovci už v dubnu prohlásili, že za rozpad koalice může hnutí ANO. Zdůvodnili to tím, že jednalo jako první za jejich zády se sociálními demokraty. Ti ale nakonec uzavřeli dohodu právě s KDU-ČSL, která s nimi jednala o pár dní později. ANO se pak spojilo s hnutím Žít Brno, Stranou zelených a TOP 09. Ani jeden blok nemá dostatek hlasů, aby měl v zastupitelstvu většinu. Důvodem sporů bylo to, že se hnutí ANO nedařilo prosadit některé své priority, především efektivnější řízení městských firem.