Pedagogická fakulta v Plzni prochází krizí

Plzeň – Kvůli snížení rozpočtu musela dát plzeňská pedagogická fakulta výpovědi učitelům, zrušila některé obory a snížit musela i počet studentů. Fakulta teď vstoupila do další fáze škrtů. Učitelé přijdou o část platů a škola se musí z některých svých prostor vystěhovat.

Za posledních pět let přišla pedagogická fakulta o padesát procent dotačních prostředků. Snížil se i rozpočet. Před třemi lety měla škola k dispozici přes šedesát milionů korun na rok. Teď má o více než jedenáct milionů korun méně. „Snížili jsme také počet pracovníků fakulty, ty stávající zjednodušeně řečeno musí zastávat více práce,“ říká děkanka fakulty Jana Coufalová.

Zatímco v roce 2010 bylo na pedagogické fakultě 190 učitelů, teď jich je 150 a do konce roku minimálně dalších 15 dostane výpověď. Fakulta postupně také snižuje počet oborů. Například bakaláři přišli hned o čtyři. Proděkan Ladislav Čepička upřesnil, že jde o neučitelský obor sociální práce a umělecké obory.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Další obory, jako jsou například sociální práce nebo geografie, se škola snaží převést pod jinou fakultu. Chce tak vyhovět požadavkům univerzity, která nařídila, že škola musí šetřit. „Situace je taková, že se snížil finanční příspěvek na jednoho studenta, z tohoto důvodu jsou příjmy fakulty nižší než její výdaje. Veškeré požadavky univerzity na úsporná opatření fakulty jsou vedeny tímto požadavkem,“ nechala se slyšet mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kvapilová.

Škola tak musí připravit vyrovnaný rozpočet. Chce mimo jiné také ušetřit tím, že opustí některé své prostory. Jana Coufalová dodala, že se uvažuje o opuštění budovy v Jungmannově ulici, o přesunu děkanátu ze Sedláčkovy ulice do Veleslavínovy ulice. Stabilizovat by se měla fakulta do roku 2013.