S útlumem těžby uhlí omezují těžaři i peníze regionu

Útlum těžby uhlí na Mostecku se promítne i ve snížení příjmu dotčeného regionu. Po uzavření dolu Centrum dochází postupně k útlumu těžby i na lomu ČSA. A nižší výnosy znamenají také méně peněz pro obce, na kulturu i sport. Společnost Severní energetická opouští třeba i mostecké dostihové závodiště, jeho akcie chce prodat v dražbě.

„Rozhodnutí o další dostihové sezoně bude na příštím akcionáři,“ shrnuje situaci ředitel mosteckého hipodromu Josef Pouzar. Většinový akcionář opouští závodiště po dvaceti letech. Pokud se akcie hipodromu neprodají, mohly by přejít na město Most, které by pak muselo na provoz ročně přispívat minimálně deset milionů korun.

Těžaři utlumují těžbu a pomalu se stahují z regionu. „V době, kdy nás situace nutí odstavovat technologie a rušit pracovní místa, má to dopad i do dalších našich činností, a dostihové závodiště je jednou z nich,“ zdůvodňuje mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová úmysl prodat akcie hipodromu.

Horní Jiřetín nesmutní z odlivu peněz, domy stojí

Podle jejích slov firma útlum podpory regionu dlouhodobě avizovala. Obce tak přijdou o dosavadní příjmy, které jim do pokladen plynuly. V roce 2014 rozdělila firma mezi Horní Jiřetín, Most nebo Litvínov přes 25 milionů korun. Dalších 14 milionů pak poslali těžaři i dalším obcím.

Události ČT: Mostecký hipodrom mění po 20 letech majitele (zdroj: ČT24)

Právě Horní Jiřetín, který úvahy o možném prolomení limitů těžby dosud ohrožovaly, se ztráty 20 milionů z obecního rozpočtu neobává. O zastavení těžby na lomu ČSA usiluje už roky. „Bude méně peněz na investice, ale s tím se počítá,“ říká smířeně jiřetínský starosta Vladimír Buřt (SZ). Na lomu ČSA v současnosti snižují objem těžby, úplný konec se očekává do 6 let.

  • Jiřetínský starosta je výraznou postavou v boji za zachování limitů těžby v severočeské hnědouhelné pánvi. Pokud by se v dolování uhlí na lomu ČSA pokračovalo, znamenalo by to bourání Jiřetína. V říjnu vláda rozhodla, že limity prolomí pouze na dole Bílina.