Tramvaje na Borská Pole nepojedou, Plzeň pošle peníze jinam

Plzeň – Nová tramvajová trať na Borská Pole v Plzni nevznikne. Zastupitelstvo rozhodlo, že potřebné peníze, které město získalo od Evropské unie v rámci programu Plzeň – univerzitní město, dá na jiné projekty. Podle primátora Martina Baxy se tak radnice rozhodla, protože se jí zatím nepodařilo získat všechen majetek potřebný ke stavbě trati.

Díky nové trati mělo být možné dojet tramvají do areálu Západočeské univerzity. Její představitelé rozhodnutí magistrátu stavbu trati odložit kritizují. Již dříve zdůrazňovali, jak je pro univerzitu tramvajové spojení důležité. Na Borská Pole denně cestuje na 30 tisíc lidí – nejen na univerzitu, ale také do průmyslové a obchodní zóny. Vedle sídliště Lochotín je to nejexponovanější část města.

Primátor Martin Baxa ovšem řekl, že město chce peníze původně určené na tramvajovou trať převést do jiného operačního programu a využít na připravovanou obnovu a úpravu areálu bývalého pivovaru a kasáren Světovar na kulturní centrum.

„Co se týká výstavby tramvajové trati, nic se nemění na našem stanovisku, že je to projekt důležitý, který chceme naplnit,“ dodal primátor. Uvedl, že městu se ještě nepodařilo vypořádat majetkové záležitosti.

Trať se měla podle původních plánů začít stavět nejpozději na začátku příštího roku, město ale dosud nemá stavební povolení. Vedení radnice chce proto v tomto volebním období dotáhnout přípravu do konce a připravit podání nové žádosti na dotaci EU. „Věříme, že v novém programovém období EU se nám podaří získat dotaci v podstatně vyšší výši, než byla dosud,“ doplnil Baxa.