Pobodaná vychovatelka už je z nemocnice doma

Havířov – Pobodanou vychovatelku Lenku Slavíkovou, která vlastním tělem v úterý bránila děti na Základní škole Moravská v Havířově, dnes propustili z nemocnice domů. Veřejnosti se zatím straní, krátce se setkala jen s primátorem města Zdeňkem Osmanczykem. Policie se zatím snaží zjistit motiv útočnice. Zřejmě duševně nemocná žena dosud není schopná výslechu. Kvůli útoku zpřísňují školy v celém městě bezpečnostní opatření. Zatím se více zaměřují na návštěvy. Policie nyní analyzuje rizika, která v havířovských školách hrozí.

„Je to velmi skromná mladá žena, zvládá to velmi dobře, vyslovila velké poděkování personálu nemocnice,“ uvedl Zdeněk Osmanczyk. Vychovatelku i ředitelku školy, které se podařilo ze školy rychle a bezpečně dostat všechny ostatní, chce primátor ocenit.

Násilnice, která v úterý ohrožovala v havířovské základní škole žákyni a vychovatelku, se do objektu dostala otevřeným a nehlídaným vchodem z jídelny. Nově začaly školy kontrolovat všechny lidi vcházející do jejich budov. V samotné Základní škole Moravská však dnes žádná zvláštní opatření nejsou potřeba. Školáci totiž dostali mimořádné volno, aby se z dramatických událostí končícího týdne vzpamatovali. 

Podle všeho má 24letá útočnice schizofrenii a už dříve se s ní léčila. I proto nemusela být v době útoku příčetná. Posudky, které by měly tuto teorii potvrdit či vyvrátit, by měl soudní znalec připravit do několika týdnů. Momentálně je v psychiatrické léčebně v Opavě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)