Národní divadlo koupilo svoji bývalou provozní budovu

Národní divadlo vydražilo svoji bývalou provozní budovu. Získalo ji v dražbě majetku insolventní společnosti Themos, která ji vlastnila v posledních letech. Divadlo za ni zaplatí 290,05 milionu korun. Peníze na restaurační budovu, jež je kvůli insolvenci dlouhodobě nevyužívaná, má divadlo přislíbené od vlády.

Národní divadlo sice kritizovalo podklady, ze kterých vycházela odhadní cena jeho někdejší provozní budovy, její dražby se ale zúčastnilo. Odhadní cena činila 124 milionů korun, vyvolávací cena byla 87milionová. Nakonec však vyšplhala o 200 milionů výše. Dražby se zúčastnilo pět zájemců, aktivně dražili tři. Příhozy byly stanoveny na 50 tisíc korun, příhozy ale byly občas podstatně vyšší. Národního divadlo zastupoval sám jeho ředitel Jan Burian, který přidával nabídky většinou po 50 tisících korun.

Divadlo použije získanou budovu k tomu, k čemu sloužila původně – jako provozní. Jan Burian upozornil, že ND přišlo o dosavadní provozní budovu v Kolowratu a navíc s koncem sezony začne rekonstrukce Státní opery. „Stejně bychom tedy museli nějakou budovu získat. Získat ji v centru Prahy není žádná legrace a tady to tvoří provozní i technický celek,“ uvedl ředitel Národního divadla.

Podle Jaroslava Hradila, který dražbu vedl, musí divadlo zaplatit dosaženou cenu do 13. července. Poté přejde vlastnictví na nového majitele k okamžiku přidělení příklepu. Peníze na odkoupení budovy dostane divadlo od vlády. „Od vlády jsme dostali souhlas získat budovu do určité částky zpět,“ uvedl Jan Burian, přesnou částku však sdělit nechtěl. Divadlo do budovy ještě investuje několik milionů korun.

V prvním kroku to chceme nouzově opravit, abychom tam mohli přestěhovat provoz Státní opery, potom zpracujeme projekt na revitalizaci celé budovy. Je ale relativně v pořádku.
Jan Burian

Věřitelem, který dal insolvenčnímu správci Themosu pokyn k dražbě, je firma Glory Daze z Britských Panenských ostrovů. Její majitel je v Česku neznámý. Společnost má k budově zástavní právo, pohledávka pochází z úvěru, který firmě Themos v roce 1994 dala Agrobanka.

Národní divadlo ukončilo závěrečným příhozem spory, které se táhly 26 let. V roce 1990 získal tehdejší provozní budovu Nové scény v restituci řád voršilek. Ten poté nemovitost prodal společnosti Themos, který vyzval Národní divadlo k vystěhování. Nic se nezměnilo, ani když vyšlo najevo, že stát budovu vydal církevnímu řádu nedopatřením. Národní divadlo potom vedlo s majitelem soudní spory. Situaci potom ještě zkomplikovala insolvence Themosu v roce 2013.