Na Staroměstské náměstí se vrátí barokní Mariánský sloup

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze by se již letos znovu mohla objevit jedna z jeho bývalých dominant, patnáct metrů vysoký Mariánský sloup. Barokní dílo strhl krátce po vzniku Československa v roce 1918 rozbouřený dav. Kopie barokního díla je před dokončením.

Mariánský sloup strhl dav v roce 1918 po pádu habsburské monarchie, lidé ho považovali za pobělohorský symbol rakouské a katolické nadvlády v českých zemích. Barokní sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla vztyčené v roce 1650 ale mělo připomínat záchranu Prahy před Švédy v roce 1648.

O návratu sloupu na náměstí, který by stál poblíž Husova pomníku, se diskutuje již řadu let. „S umístěním sloupu počítáme letos. Odhadujeme náklady jeden až dva miliony korun,“ uvedl primátor Prahy za ODS Bohuslav Svoboda.

Sochař Petr Váňa na sloupu pracuje již patnáct roků zadarmo a s nezaručeným výsledkem. Celou dobu není jisté, že Mariánský sloup bude znovu vztyčen. „Neustále se to zlevňuje, protože na tom lidé dělají zadarmo,“ usmívá se Váňa.

Léta trvající rekonstrukce sloupu je téměř hotová. Vznikla kompletní kopie sloupu, včetně sochy Panny Marie. Sochu, která má stát na samém vrcholku Mariánského sloupu, dokončil Petr Váňa už v roce 2003. Od té doby čeká na sto padesát metrů dlouhou triumfální cestu na místo původního originálu. Dnes je totiž umístěna za Týnským chrámem.

Mariánský sloup je vertikála, Husův pomník horizontála

Podle Společnosti pro obnovu sloupu je dnešní Staroměstské náměstí neúplné. Prostranství vévodí bronzový pomník mistra Jana Husa, symbol české reformace. Začíná se proto mluvit o souboji symbolů, protože sloup je výraznou památkou katolickou. Oba symboly českých dějin nicméně stály tři roky vedle sebe, což je podle zastánců sloupu správné.

Stržený Mariánský sloup
Zdroj: ČT24

„Rozhodně to není buď anebo. Protože mistr Jan byl postaven 1915 a sloup byl stržen 1918,“ komentuje to Eugen Kukla ze Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu. Jak vysvětluje Váňa: „Mariánský sloup je vertikála a Husův pomník jasná horizontála, ty dva principy se o sebe opírají a celý prostor vysvětlují.“

Za dva roky se má údajně na náměstí vrátit i Krocínova kašna z konce 16. století. Uvažuje se také o dalších změnách v podobě Staroměstského náměstí. Odrazovým můstkem pro jejich naplnění by měl být archeologický průzkum, který má začít příští rok a trvat nejméně dva roky.

Model Staroměstského náměstí
Zdroj: ČT24

Podle primátora se má zkoumat prostor pod vyhořelým a následně strženým křídlem Staroměstské radnice, kde je teď malý park. „Předběžně počítáme s náklady čtyři miliony korun,“ dodal primátor Svoboda.

První vizualizace, kterou si Praha zatím nechala vypracovat, také počítá s dostavbou radnice do její původní gotické podoby podle návrhu Petra Parléře. Praha prý také obeslala desítky architektů, urbanistů a dalších odborníků s rozsáhlou anketou, jak si budoucnost náměstí představují.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod