Revolution train ukazuje mladým nebezpečí drog: drsně a názorně

Protidrogový vlak Revolution train dorazil na nádraží do Aše: děti si v něm mohou na vlastní kůži, ovšem bezpečně, zažít rizika spojená s užíváním drog. Zážitkovou metodou se mladí návštěvníci podívají třeba do věznice nebo do squatu. Projekt má u českých dětí velký úspěch, na podzim se proto Revolution train přesune i do Německa.

„Vlak je dlouhý 150 metrů. Zkopírovali jsme tam místa, která lidé běžně nenavštíví, jako je třeba vězení. Zážitkovou metodou dětem ukazujeme, jak ta situace může dopadnout, pokud se jim vymkne z rukou. To znamená, že děti inspirujeme a snažíme se jim nabídnout nějakou alternativu,“ uvedl autor projektu Pavel Tuma.

V Aši vlak zůstane do 14. května, pak bude pokračovat do Chebu a na jaře navštíví také Karlovy Vary, Chomutov či Ústí nad Labem. U českých dětí se projekt setkal s velkým úspěchem, zájem o něj proto projevili i školy a odborníci v Sasku a Bavorsku. „Zatím k nám přijelo zhruba 250 dětí z pohraničí, na podzim vlak poprvé vyrazí přímo do Německa,“ dodal Tuma.

„My děláme drogovou prevenci, ale je to spíš přednáškovou formou, ne interaktivní jako tady. Je to skvělá věc, a proto bych si přál, aby ten vlak přijel do Německa,“ uvedl Karlheinz Engelert z celního úřadu bavorského Fürth im Waldu. 

Z Aše vlak zamíří do Chebu (zdroj: ČT24)

V Aši neobvyklý protidrogový projekt vítají, přestože v posledním roce trestná činnost spojená s drogovou problematikou klesá. „Nemyslíme si ale, že by drogy byly na ústupu. Naopak se snažíme více a více působit preventivně. Tento projekt je trochu jiná forma - je hodně drsný. Došli jsme ale k přesvědčení, že besedy a přednášky dětem moc nedávají. Musí na vlastní oči vidět, co by je mohlo čekat,“ upozorňuje starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM).

Projekt je primárně určený pro školy, zapojit se do něj ale mohou i zájemci z řad veřejnosti. Místo na prohlídce si mohou rezervovat na webových stránkách www.revolutiontrain.cz. „Prohlídky jsou od 14:20 do 18:20, kdy je poslední prohlídka. Vstupné je 150 korun, naše nadace tuto částku používá na chod vlaku, režii a dopravu,“ uvedl Tuma.