Blíží se záchrana jindřichohradeckého pivovaru?

České Budějovice - Jindřichův Hradec bojuje o záchranu shořelého zámeckého pivovaru. Z národní kulturní památky zbyly trosky, které hyzdí historické centrum. Vlastník zatím vzácnou památku neopravuje. Teď, po nátlaku města i památkářů slíbil, že rekonstrukce začne ještě letos.

Ze zámeckého pivovaru zůstaly jen propadlé stropy a klenby, zničená střecha, rozbitá okna, a popraskané zdi. Ruiny zámeckého pivovaru uprostřed opravené části města chrání plechový plot. Současný stav se nelíbí ani radnici, ani památkářům. „Byl bych velmi rád, kdyby se pivovar opravil co nejrychleji,“ přeje si starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrkva. 

Plameny pivovar zničily loni v září. „Značná část objektu je poškozena. Je to velká škoda,“ hodnotí situaci ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec. 

Pivovar zapálili tři nezletilí kluci. Uvnitř měli bunkr a v něm rozdělali oheň. „Nejdříve začaly hořet kartony na podlaze. Od nich chytil celý bunkr a poté i pivovar,“ uvádí mluvčí Policie ČR v Jindřichově Hradci Hana Millerová. 

Po požáru majitel slíbil, že historickou stavbu začne okamžitě opravovat. Zabezpečil ale jen komín a dál nepokračuje. Desítky milionů na rekonstrukci teprve shromažďuje. „Chceme začít s rekonstrukcí pivovaru ještě tento rok,“ naznačuje předseda představenstva firmy RBB invest, která je majitelem objektu, Tomáš Blábolil. 

Pomocnou ruku mu nabízí kraj, nechce o národní památku přijít. Podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly by bylo dobré, kdyby byla památka zachráněna. Majitel změnil i původní plány na využití. Uvnitř už nechce budovat relaxační centrum, naopak obnoví tady výrobu piva. „Chtěli bychom tam vařit hradecké pivo, které se tady kdysi vařilo,“ říká Tomáš Blábolil. 

Jindřichohradecký pivovar patřil k nejstarším pivovarům v Česku. Pivo pod jeho střechou vařili už v 15. století. Fungoval ještě před 45 lety, pak tady výrobu definitivně zastavili. Majitel chce pivo vařit podle původních receptur. Termín zahájení výroby zatím odmítl upřesnit.  Předpokládá, že to bude do pěti let.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)