Interna v Tišnově přišla o 10 lůžek. Nemocnici chybí sestry

Místo 25 lůžek má interna v nemocnici Tišnově nově jen patnáct. Musela totiž kvůli nedostatku zdravotních sester omezit provoz. Kvůli situaci na interním oddělení se v úterý večer sešla i krajská Rada České lékařské komory. Shodla se na tom, že je to důsledek podstavu českých zdravotníků, na který komora dlouhodobě upozorňuje.

V nemocnici Tišnov nyní chybí 5 z 8 zdravotních sester na interním oddělení. Jedna je nemocná, další dvě odešly pracovat do jiné nemocnice. Na interně proto vypomáhají sestry z jiných oddělení a nejsou schopné přijímat tolik pacientů jako v běžném provozu. O jeho výrazném omezení se obvodní lékaři dozvěděli na poslední chvíli a nyní nevědí, kam mají své pacienty posílat. Ředitel informoval spádové doktory písemně a v oznámení dokonce uvedl, že bude interna uzavřena zcela, k čemuž ale nedošlo.

Tato informace vyvolala mezi lékaři rozruch, který potvrdil kuřimský doktor Jiří Rašovský. Jeho pacienta odmítla například Fakultní nemocnice v Brně právě proto, že nepatří do její oficiální spádové oblasti. Podle Rašovského je situace neúnosná. Podle ředitele Nemocnice Tišnov by ale mohla být brzy vyřešená. „V současné době hlavní sestra jednala se sestrami o podmínkách nástupu, takže si myslím, že do konce května by měla být celá situace vyřešena,“ okomentoval situaci ředitel Nemocnice Tišnov Bořek Semrád. Dodal, že pacienta s akutními potížemi kvůli nedostatku personálu neodmítnou.

Interna v Tišnově omezuje provoz (zdroj: ČT24)

Stejný problém řeší aktuálně také v kroměřížské nemocnici, kde na interním oddělení k pokrytí běžného plného provozu chybí 2 sestry. „Z toho důvodu jsme museli přistoupit k uzavření 15 interních lůžek z celkového počtu 84. Všechna oddělení mají za úkol nám pomoct v lůžkách, pokud by naše oddělení nestačilo,“ vysvětlil primář interního oddělení nemocnice Kroměříž Pavel Třeštík.

Kroměřížská nemocnice využije omezený provoz k tomu, že v uvolněných pokojích zatím vymaluje. Pacienti by se na tato lůžka měli vrátit za dva měsíce - to totiž skočí školní rok a uniformu zdravotních bratrů a sester oblečou noví absolventi, kteří by pomohli situaci vyřešit.