Nejstarší SOS dětské vesničce chybí pěstouni. Shání je v celé republice

SOS dětská vesnička v Karlových Varech nabídne další dva byty pro pěstounské rodiny. Nově jich tam dohromady bude k dispozici šest. Zůstává ovšem problém se sháněním pěstounů. Sehnat pěstouny v karlovarském regionu je totiž podle ředitelky SOS vesničky Dagmar Roučkové složité.

„U pěstounů rozhoduje vztah k dětem a také schopnost zvládnout i ty, které mají problémy s chováním,“ uvedla ředitelka Roučková.

Karlovarská SOS vesnička vznikla v Česku jako první v roce 1970. Momentálně v ní žijí čtyři rodiny a sedmnáct dětí. O pět dětí tady pečuje také pěstounka Anna Surmajová, která do Karlových Varů přišla v roce 2015 z Moravy. Nabídku ubytování pro pěstouny si našla na internetu.

SOS dětské vesničky přišly z Rakouska

Vesnička teď pro další pěstouny připravila dva nové byty. Za rekonstrukci jednoho z domů zaplatila zhruba dva miliony korun. V prostorném bytě jsou dvě koupelny, několik dětských pokojů a další místnosti.

SOS dětská vesnička v Karlových Varech hledá pěstouny (zdroj: ČT24)

Projekt náhradní rodinné péče SOS dětské vesničky vznikl po 2. světové válce v Rakousku. Vůbec první vesnička v Česku vznikla v roce 1970 v Karlových Varech. Další dvě jsou ve Chvalčově u Kroměříže a v Brně-Medlánkách.

České SOS dětské vesničky potřebují na svůj provoz ročně několik desítek milionů korun. Až čtyřicet procent rozpočtu dostávají od státu, zbytek od své zakládající organizace v Rakousku a také od sponzorů a dárců.