Muž se bavil zapalováním chat a kontejnerů. Způsobil 26 požárů

Vyškovští policisté dopadli žháře, který čtyři roky zapaloval chaty, myslivecké posedy a kontejnery na odpad. Čtyřicetiletý muž z Brna zakládal požáry převážně v chatové oblasti Jitřenka ve Ždánickém lese. Škoda přesahuje dva miliony korun, muži hrozí až tříleté vězení.

Před čtyřmi lety začal nově zadržený žhář s drobnějšími požáry. Nejdříve zapaloval připravené a srovnané palivové dříví v lese, později i celé chaty. V Brně-Králově Poli, kde bydlel, hořely jeho rukou také kontejnery s odpadem a dříví v zahradních kůlnách.

Podle policie znal dobře lokalitu a nezanechával žádné stopy. Postup, který používal, byl však vždy stejný. „K zapálení používal pevný podpalovač a noviny,“ řekl vyšetřovatel Pavel Kříž.

K dopadení žháře pomohl i grafologický rozbor. Muž psal totiž anonymy hasičům, v nichž je kritizoval za špatnou práci a tvrdil, že bude hořet znovu.

Žhář je obviněný z poškozování cizí věci a porušování domovní svobody. Podle policistů je možné, že trestný čin překvalifikují na obecné ohrožení, některé chaty byly totiž trvale obydlené.

Mapa míst, kde všude žhář zapaloval chaty a posedy
Zdroj: PČR

Počet úmyslně založených požárů stoupá

Před třemi lety hasiči na jižní Moravě vyjížděli ke sto třinácti žhářským útokům, loni to bylo o jedenapadesát případů víc. Od roku 2013 žháři založili víc než čtyřista dvacet požárů. Na Zlínsku jich za stejnou dobu bylo sto šedesát tři.

Poměr k celkovému počtu požárů v obou krajích za poslední tři roky je ale podobný. Na jižní a východní Moravě stojí žháři za víc než osmi procenty z celkového počtu požárů.

Podle vyšetřovatelů zakládají požáry často lidé, kteří sami chtěli být hasiči. Opakují se i cíle, na které se zaměřují. Nejčastěji hoří kontejnery a zaparkovaná auta.

Policie posuzuje žhářství jako obecné ohrožení. Lidem, kteří záměrně způsobí požár, hrozí až dvacet let vězení nebo výjimečný trest, pokud při požáru někdo zemře. Trestní zákoník postihuje i přípravu žhářského útoku.