Rodina s postiženými dětmi dostane díky sbírce speciální auto

Rynárec (Pelhřimovsko) - Peníze od neznámých lidí pomohly manželům Hypšovým z Rynárce na Pelhřimovsku. Mají vážně nemocná tříletá dvojčata a přitom žijí jen z jednoho platu. Na auto, do kterého by se vešlo i potřebné vybavení, nedokázali ušetřit. Díky reportáži České televize a velké pomoci kamarádů i neznámých dárců ho ale nakonec dostanou v pátek.

Dvojčata Františka a Vítka provázejí zdravotní potíže od narození. Kvůli předčasnému porodu trpí mozkovou obrnou, což se odráží na špatném stavu zraku, sluchu nebo motoriky končetin. S péčí o ně pomáhá přes den celá rodina. Děti byly po celé tři roky odkázány především na pobyt doma a na krátké procházky. Se speciálními sedačkami, kočárem a dalšími pomůckami se totiž pětičlenná rodina do běžného auta nevejde.

Na kontu bariéry se během půl roku sešlo 700 tisíc korun. Rodině pomohli finančně kamarádi, sponzoři, ale i úplně neznámí lidé. Rodina si tak může pořídit větší automobil. V pelhřimovském autosalonu už připravují vůz k vydání. V pátek se Hypšovi dočkají a budou si moct speciálně upravené auto vyzvednout. První cesta povede s dvojčaty na rehabilitaci.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)