První máj: Studentský majáles i setkání politických stran

Tradičním alegorickým průvodem z Kampy centrem města až k sídlu Karlovy univerzity začal v Praze studentský Majáles. Vedle recesistických hesel a sloganů podporujících kandidáty na krále Majálesu, kteří se skrývají pod jmény Tuzeman, Ječmínek, Doktor a Královna Anna, bylo v průvodu pestrém kostýmy i názory vidět také hesla odsuzující xenofobii a společenskou nesnášenlivost. Průvod končil na Ovocném trhu, kde celé odpoledne následoval kulturní program.

Kromě koncertů na náměstí i ve Studentském klubu Celetná vystoupila také studentská divadla a promítaly se animované filmy pro děti i snímky pro dospělé. 

Politické strany se scházejí s občany

Tradiční setkání s občany pořádají politické strany. ČSSD v Praze na Střeleckém ostrově, ODS na Petříně a KSČM na Výstavišti v Holešovicích. Setkání se ale konají i v dalších regionech.

Sociální demokracie zveřejnila ve Vyškově Prvomájový manifest ČSSD, vystoupil s ním premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V manifestu ČSSD mimo jiné navrhuje zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotních sester o deset procent a o stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy.

Komunisté na prvomájovém setkání na pražském Výstavišti kritizovali fungování vlády, výši sociálních výdajů nebo pracovní legislativu. Na akci vystoupili poslanec Jiří Dolejš nebo pražská zastupitelka a poslankyně Marta Semelová. 

Politické strany se scházejí s občany (zdroj: ČT24)

„Čest práci! Žijeme v zemi, která má vládu, která se chlubí tím, jak vládne. Ale to koneckonců dělají všechny vlády. Vládne způsobem, kdy se tváří, že nás čekají samé sociální jistoty. Bohužel si myslím, že milion chudých, půl milionu nezaměstnaných a důchodci, kteří nevyžijí z důchodů, takže tito si o těch jistotách myslí své,“ řekl Dolejš z poloviny zaplněnému amfiteátru u Křižíkovy fontány.

Ke Křižíkově fontáně se dostavila také skupina odpůrců KSČM s americkými nebo ukrajinskými vlajkami a hesly. Mezi protestujícími a komunisty vznikaly slovní konflikty. Na místě hlídkovali policisté a antikonfliktní tým, zasahovat ale nemuseli.

Obvyklé místo zvolili i občanští demokraté. Se svými příznivci se sešli na Petříně a připomněli si taky 25. výročí založení strany, která se v roce 1991 odštěpila od Občanského fóra. „My nabízíme úplně jinou politiku, která neprojídá naši budoucnost. A která nás nevede stále k většímu a většímu spoutání v byrokracii a v nesvobodě,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Anarchisti si připomněli shromáždění z roku 1890

Asi 70 anarchistů a anarchistek se sešlo v Praze na Střeleckém ostrově v místě, kde se konalo první dělnické prvomájové shromáždění v roce 1890 a které spolupořádali tehdejší anarchisté. Po položení květin k památníku této události zamířili na náměstí Republiky na demonstraci platformy Zleva proti xenofobii, spojenou s pochodem proti daňovým rájům. Účastníci byli vybaveni červenočerným praporem na násadě od lopaty a transparentem s nápisem „Ničíme patriarchát“, který držely v rukou dvě anarchistky.

Tradici prvomájového polibku pod rozkvetlou třešní a dílo Karla Hynka Máchy připomíná odpoledne na Petříně Muzeum hlavního města Prahy.