V Miletíně si neplatiči v parku zřejmě nesednou. Radnice jim chce zakázat lavičky

Události: V Miletíně si neplatiči v parku možná nesednou (zdroj: ČT24)

Za dluh u radnice, zákaz využívání obecního majetku jako například laviček nebo restaurace. To je postup, který proti neplatičům zvažuje radnice v Miletíně na Jičínsku. O netradičním opatření přemýšlí poté, co dostala pokutu za zveřejňování jmen notorických dlužníků na nástěnce a internetu.

„Na hrubý pytel musí být hrubá záplata, nebo se nikdy nikam nehneme,“ říkal před dvěma lety starosta Miletína Miroslav Nosek (nestr.). Město se tehdy totiž rozhodlo vyvěsit na úřední nástěnku i na internet seznam notorických neplatičů. Součástí byla i výzva, aby zaplatili.

A systém se obci podle všeho vyplatil. „Fungovalo to velice dobře. Vždycky alespoň tak třetina, polovička lidí zaplatila,“ dodává starosta. Jenže Úřad pro ochranu osobních údajů dal městu pokutu a radnice se zveřejňováním přestala.

Jména neplatičů tak nyní nikde nevisí a dluhy znovu rostou. „Dá se říct, že jsou to pořád ti samí lidé,“ říká úřednice Alena Jalová.

Proti neplatičům jinak

Miletín tak hledal nový způsob, jak neplatiče přimět k zaplacení dluhů. Nově jim chce omezit přístup k některým službám. Neprodá jim například dřevo z lesa nebo zamezí vstup do restaurace, kterou spoluvlastní.

Tito lidé jsou většinou ti, kteří navštěvují restauraci, která patří i nám. A když jim zakážeme vstup do restaurace, kterou mají tak hrozně rádi a to pivo, tak doufám, že to na ně zafunguje a přijdou zaplatit.
Miroslav Nosek
starosta Miletína

„Je to určitě zajímavá myšlenka, ale minimálně na hraně toho, co je možné. Spíš bych se klonil k tomu, že to asi možné není,“ uvádí právník Arnošt Urban. A nový recept na neplatiče zřejmě neprojde ani u ministerstva vnitra. „Dle našeho názoru není možné, aby obec nad rámec zákona stanovila nějaké sankce pro osoby, které jí dluží peníze, protože obecní majetek je majetkem veřejným,“ dodává mluvčí resortu Martina Němcová.

Radní v Miletíně přitom podobným postup už jednou vyzkoušeli. Mladíkům, kteří ve městě dělali nepořádek, zakázali vstup na koupaliště. A prý to pomohlo.