Za výbuch v Explosii může nejspíš technologie

Pardubice - Za výbuch, při kterém před rokem v pardubické Explosii zemřeli čtyři lidé, může zřejmě technologie. Potvrdilo to vyšetřování chemičky a Českého báňského úřadu. Policie ale vyšetřování ještě neukončila, a tak není zatím jisté, jestli bude za smrt lidí někdo trestně odpovědný.

Podle zprávy báňského úřadu a Explosie za výbuch mohla zřejmě takzvaná odstředivka - přístroj, který odděluje výbušnou směs od vody. Výbuch pravděpodobně inicioval mechanický předmět v centrifuze. Mohlo jít například o úlomek materiálu vlivem jeho únavy. Přesnou příčinu výbuchu ale není možné určit. 

Vloni 20. dubna explodovala ve výrobním bunkru firmy trhavina dynamitového typu Perunit, která se používá zejména na odstřel skalního masivu. Exploze ve výrobně zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila. Čtyři lidi usmrtila, dalších devět zranila. Škoda po výbuchu byla vyčíslena na 66,1 milionu korun. Explosia vyplatila čtyřem rodinám pozůstalých odškodnění. Firma rovněž dostala od báňského úřadu pokutu milion korun. Podle úřadu nezajistila dostatečnou prevenci. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)